Järsk aktsiisitõus jättis alkoholitootjate liinid seisma

Mirjam Mäekivi
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
On ameteid, kus ka riigipühal tuleb kohal olla ja tööd teha.
On ameteid, kus ka riigipühal tuleb kohal olla ja tööd teha. Foto: Raigo Pajula

Suuremad kaubandusketid ostsid enne aktsiisitõusu alkoholitootjate laod lagedaks, pärast seda oli Liviko sunnitud osa liine seisma panema, sest müüa sai ainult ekspordiks.


Liviko juht Janek Kalvi ütles Äripäevale, et 20-protsendise alkoholiaktsiisi tõusuga kaasnenud spekulantide laine pani tootjad raskesse seisu.

«See on aastatepikkune praktika, et enne alkoholiaktsiisi suuremat tõusu soetatakse varusid. Ja siis järgneb vaikne periood, kus tootmisettevõtted ei saa midagi müüa,» rääkis Kalvi. Ta lisas, et Liviko alkoholimüük seiskus kolmeks kuuks.

Septembri lõpus või oktoobris hakkavad kauplused taas viina ostma. Ühtlasi tähendab see, et alkoholiaktsiisi laekub tavapärases mahus alles novembris.

Kalvi märkis, et juunis kasvas Liviko alkoholimüük 81 protsenti. «Meie poolt vaadates oli see negatiivne,» kommenteeris ta. «Töötasime 24 tundi ööpäevas, sest meie ülesanne on nõudlust rahuldada,» meenutas Kalvi ning tunnistas, et praegu osa liine seisab ning ladu jooke pilgeni täis.

Ehkki vana aktsiisiga vahetas omanikku umbes kahe nädala õllevaru, tõstsid kaupmehed jaehindu kohe ning rohkem, kui ainult aktsiisitõusust oleks tulenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles