Tulevikutehnoloogia arendaja loob Eestisse kümmekond töökohta

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgusel põhinevat kommunikatsioonitehnoloogiat (i.k VLC ehk visible light communication) arendava Jaapani ettevõtte Lampserve direktor Thomas Nakama.
Valgusel põhinevat kommunikatsioonitehnoloogiat (i.k VLC ehk visible light communication) arendava Jaapani ettevõtte Lampserve direktor Thomas Nakama. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Jaapani juurtega tehnoloogiaidufirma Lampserve loob Eestisse tütarettevõtte ning võtab tööle 10-15 tarkvaraarendajat, rääkis firma direktor Thomas Nakama Majandus24-le.

Käesoleva nädala neljapäeval esitles Jaapani päritolu idufirma Lampserve koostöös kohaliku operaatori Elisaga uudset andmesidetehnoloogiat. Nimelt paigutab Elisa Lauluväljaku territooriumile lisaruuterid, mille vahel hakkab andmeside liikuma LED-valgustite valguskiirte abil. Valguslingi ning 4G edasiarenduse LTE-Advanced toel loodab operaator kasvatada mobiilse interneti mahtusid lauluväljakul mitmekordseks.

Laulupeol ning muudel suvistel lauluväljakul toimuvatel suurüritustel rakendatava lahenduse välja töötanud Eesti-Jaapani ühisettevõttes tegutsevad Eestist nõukogu liikmetena Raul Vahisalu ja Ahto Pärl. Lampserve asutati kolm aastat tagasi, et arendada valgusel põhinevat kommunikatsioonitehnoloogiat (i.k VLC ehk visible light communication) .

Üle valguse leviva andmesidega on võimalik teenindada tugijaamu ning tõsta rahvarohkete üritustel ning tihedalt asustatud piirkondades 4G mahtusid, andmeside kiirused võivad seejuures Nakama sõnul juba lähitulevikus teoreetiliselt küündida kuni 1 Gbit/s. Lauluväljakul saadi neljapäeval kätte kiirus 400 Mbit/s.

Nakama sõnul on konkurents uudse VLC tehnoloogia turul tihe, kuid ettevõte on oluliselt rivaalidest ette jõudnud. Nimelt – kuigi andmeside levimiseks valguse abil on vaja otsenähtavust, ei takista seda Lampserve´i tehnoloogia puhul udu, sudu, vihm, päikese- ja kunstlik valgus. Kuidas need probleemid täpsemalt elimineeriti, Nakama rääkima ei soostunud, viidates ärisaladusele.
«Ainult liivatormide puhul oleme me võimetud, siis andmed tõesti ei liigu,» ütles ta.

Kui hetkel keskendub ettevõte operaatoritele tugiteenuse pakkumisele, siis kunagi tulevikus võib Nakama hinnangul VLC-st saada ka eraldi standard. Tehnoloogiat saaks juba praegu rakendada väga paljudes lahendustes.

«Kasvõi LED tänavavalgustuslampides,» tõi Nakama näite.

Eestisse tulid jaapanlased katsetama kõrge IT-taseme, paindlikkuse ning vähese bürokraatia pärast.

«Jaapanis peame me tänaval testide tegemiseks jooksma viie erineva ministeeriumi ja politsei vahel, kes omavahel ei suhtle, siin on aga kõik väga abivalmid ning asjaajamine on väga lihtsaks tehtud,» ütles ta.

Lähiajal asutab Lampserve Eestis tütarettevõtte, lootes palgata 10-15 inimest tarkvara arendama, riistavaraarendus jääb Jaapanisse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles