Kiiev pani ette kehtestada enne lõplikku kokkulepet ajutine gaasihind

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi kraan Ukrainas.
Gazpromi kraan Ukrainas. Foto: ANDREY SINITSIN/AFP

Ukraina on teinud Venemaale gaasitülis kompromissettepaneku leppida kokku ajutises hinnas 326 dollarit 1000 kuupmeetri kohta kuni lõpliku lahenduse leidmiseni, teatas Ukraina riikliku naftafirma Naftogazi tegevjuht Andri Kobolev reedel.

Kobolev ütles pressikonverentsil, et Ukrainale müüdava gaasi hind peaks jääma Vene gaasikontserni Gazprom väljapakutud 385 dollari ning Ukraina eelistatava 268,5 dollari vahele. «Võime nõustuda nende kahe ettepaneku keskmise näitajaga 18 kuuks,» ütles ta.

Naftogazi juhi sõnul on Ukraina valmis maksma Venemaalt varem saadud gaasi ja praeguste tarnete eest juhul, kui ajutises hinnas jõutakse kokkuleppele. «Me kas jõuame kokkuleppele õiglases hinnas või viime küsimuse 18 kuu möödudes arbitraaži. Seejärel, kui selgub, et kehtestatakse meie eelistatud hind, maksab Gazprom meile üleliigse hinna eest ning kui jääb kehtima nende hind, maksame meie puudujääva osa,» ütles ta.

Vene kontsern Gazprom tõstis Moskva-Kiievi pingete ajal Ukrainale tarnitava gaasi hinda rohkem kui 80 protsenti 268 dollarilt tuhandest kuupmeetrist 485,5 dollarile.

Venemaa nõuab Ukrainalt 4,4 miljardi euro suuruse gaasivõla tasumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles