Uuring: ligi kolmandikul ametikohtadest on brutopalk alla 1000 euro

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

CV-Online’i palgauuringute keskkonna Palgad.ee andmetel jääb 32 protsendil positsioonidest keskmine brutokuupalk alla 1000 euro.

Suurendatavad graafikud madalaima ja kõrgeima palgaga ametikohtadest on lisatud piltidena.

«Indrek Neivelti miinimumpalga tõstmise idee taustal otsustasime vaadata, kui suurel hulgal positsioonidel on praegu keskmine brutotöötasu üle 1000 euro. Veidi alla 70 protsendi positsioonide puhul on see juba tänasel päeval reaalsus. Seega miinimumpalga tõstmise küsimus on seotud ligi 30 protsendi positsioonidega, millel aga töötab suur hulk inimesi,» analüüsis Palgad.ee palgauuringu tulemusi CV-Online’i turundusjuht Heikko Gross.

«Valdkonnapõhiselt grupeerides joonistuvad välja näiteks majutus, toitlustus ja turism, haridus, tootmine ja töötlemine, riigikaitse ja turvavaldkond ning tervishoid ja sotsiaalhoolekanne, kus palgad jäävad alla nii Eesti keskmisele kui ka diskussiooni tekitanud 1000 euro piirile. Samad valdkonnad on madalaima töötasuga ka Statistikaameti uuringute järgi,» kommenteeris Gross Palgad.ee palgauuringu tulemusi.

«Kui laiemalt mõelda, siis tõenäoliselt satuks miinimumpalga tõusuga kõige suurema löögi alla sotsiaal- ja haridussektor, sest need on valdkonnad, kus palgatõusuks on vägagi piiratud vahendid. Seega miinimumpalga jõuline tõus tõstaks teenuste hinda ja vähendaks teenuste kättesaadavust just pensionäridele, lastega peredele, vanurit või puudega inimest hooldavatele peredele, kes on sotsiaalsfääri peamine klientuur,» tõi CV-Online’i juhatuse liige Agu Vahur välja võimaliku probleemkoha.

Gross lisas mõttearendusena juurde: «Võime küll vaadata valdkonnapõhist statistikat, aga tegelikult on probleem väga konkreetsete positsioonidega, kus on kõige madalamad töötasud. Sellise loogika alusel nimekirja koostamine aitab ülevaate saada positsioonidest, mille palkaga tõstmise nimel tuleks enim vaeva näha. Lõpuks on ju piirid avatud ja inimesed otsivad elamisväärset elu. Seega kokkuvõttes on palkade tõstmine nii tööandjate kui töövõtjate huvides.»

Palgad.ee andmetel teenivad suurimat töötasu juhi positsioonil töötavad inimesed ja IT valdkonna spetsialistid.

«Mõnevõrra ootamatu oli, et C++ programmeerimiskeele programmeerijad teenivad keskmiselt kõrgemat töötasu kui ettevõtete juhid. See vast annab mõtteainet nii mõnelegi noorele, kes teeb oma karjäärivalikuid. Muidugi ei tohiks raha olla ainus valikukriteerium, aga erinevate positsioonide palgatasemetega tasuks kursis olla, et langetada kaalutletud otsus,» kommenteeris Gross kõrgeima keskmise töötasuga positsioonide nimekirja.

Palgad.ee on CV-Online’i mais avatud palgauuringute keskkond, mille eesmärk on anda tööotsijatele ja hetkel töötavatele inimestele ülevaade Eesti tööturu palgatasemetest. Palgauuringut tehakse enam kui 500 positsiooni kohta ning uuringus osalemine ja palgainfo saamine on tasuta. Hetkeseisuga on Palgad.ee palgauuringute keskkonda oma palgainfo sisestanud juba üle 9000 inimese üle Eesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles