Euroopa Investeerimispank laenab Balti riikidesse umbes 100 miljonit aastas

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Investeerimispanga asepresidendi Pim van Ballekomi sõnul ei moonuta tema pank turgu, vaid annab finantssektorile lisaväärtust.
Euroopa Investeerimispanga asepresidendi Pim van Ballekomi sõnul ei moonuta tema pank turgu, vaid annab finantssektorile lisaväärtust. Foto: Liis Treimann

Eile sõlmisid Elering ja Euroopa Investeerimispank (EIP) 32 miljoni euro suuruse laenulepingu avariireservelektrijaama ehitamiseks Kiisale. Postimees rääkis Balti riikide piirkonna eest vastutava panga asepresidendi Pim van Ballekomiga.

Kui võrrelda Eestit ja teisi Balti riike muude regioonidega, kas investeeringute suhteline maht siia on väiksem, suurem või keskmine?

Suurem. Aga see on suhteline. Absoluutmahtudes on muidugi meie suurimad kliendid Hispaania ja Poola. Meie laenude jääk Balti riikides on 1,5 miljardit eurot, keskmine aastane maht on umbes 100 miljonit eurot. Kui võrrelda seda Eesti, Läti ja Leedu osalusega pangas ning teie riikide SKTga, on see küllalt suur summa. Oleme siin üleeksponeeritud. Aga see on osaliselt seotud panga filosoofiaga. Oleme turgudel, kus meid kõige rohkem vajatakse. Balti riikides vajatakse meid rohkem kui näiteks Saksamaal.

Selle vastu võib vaielda, aga EIP annab lisaväärtust. Oleme AAA reitinguga institutsioon ja võime iseennast rahastada üsna odavalt. Teiseks, võime anda laenudele väga pikki tähtaegu. Kommertssektor ei anna infrastruktuurisektorile pikemaajalist laenu kui viis kuni kuus aastat. Isegi sellistes riikides nagu Holland on maksimum kaheksa aastat. Meie võime vajadusel anda laenu kuni 30–35 aastaks, sõltuvalt muidugi investeeringu elueast.

Me ei võistle kohalike pankadega. Kui osaleme mingis projektis, siis kohalik erasektor on selles osalemisest rohkem huvitatud, kui nad oleksid ilma meie osaluseta. Alati osaleb investeeringus 50–60 protsendi ulatuses teisi osalisi. Meil on väga head suhted Euroo­pa Komisjoni ja rahvuslike valitsustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles