MTA muutis dokumentide kättetoimetamise elektrooniliseks

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sülearvuti
Sülearvuti Foto: Postimees/Scanpix

Alates sellest nädalast toimetab maksu- ja tolliamet maksukohustuslastele dokumendid kätte elektrooniliselt e-maksuameti keskkonnas ning haldusaktist teavitatakse isikut elektronposti aadressil või mobiiltelefoni lühisõnumiga.

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhataja Rivo Reitmanni sõnul peab dokumendi kättesaamiseks e-maksuametisse sisse logima, dokumendi avama ning sellega registreerib keskkond automaatselt ka kättetoimetamise kinnituse.

«E-maksuametis dokumendi viie päeva jooksul vastu võtmata jätmisel edastatakse see paberil. Samuti siis kui maksumaksja selleks ise soovi avaldab,» selgitas Reitmann. E-maksuameti süsteem on häälestatud selliselt, et viie päeva jooksul ei saa isik e-maksuametis muid toiminguid teha, kui pole tutvunud talle saadetud dokumendiga.

Reitmanni sõnul saab elektroonilise kättetoimetamisega edaspidi hoida ära ka neid juhuseid, kus teade tähitud kirjast ei ole adressaadini jõudnud ning isik on vajaliku info hilinemisega kätte saanud. «Klientide soov on juba pikemat aega olnud üha enam suhelda elektrooniliste kanalite kaudu, mis on kiirem ning mugavam. Lõpuks oleme sealmaal, kus saame sellele soovile vastu tulla. Et kõik tõrgeteta sujuks, palume kontrollida üle oma kontaktandmed e-maksuametis, samuti seda, et e-postkasti uusi kirju mahuks. Siis jõuab teade e-maksuametis ootavast dokumendist kenasti adressaadini,» rääkis Reitmann.

«Ametil on olemas väga hea näide eeskujulikult toimivast elektroonilisest asjaajamisest – üle 95 protsendi füüsiliste isikute tuludeklaratsioonidest esitatakse juba elektrooniliselt ning samas suunas võiksime liikuda ka dokumentide kättetoimetamisega,» lisas Reitmann.

Maksu- ja tolliamet alustas elektroonilisele suhtlemisele üleminekut juba mullu suvel, kui hakkas aruandlusega ja võlgadega seotud dokumente e-maksuameti kaudu kätte toimetama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles