Eesti Pank: majanduslangus oli ajutine

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga president Ardo Hansson ja asepresident Ülo Kaasik.
Eesti Panga president Ardo Hansson ja asepresident Ülo Kaasik. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti Panga arvates oli esimese kvartali majanduslangus ajutine, selle põhjuseks olid ajutised tegurid.

Keskpanga värske prognoosi kohaselt taandub soojast talvest tingitud energiatootmise negatiivne panus juba teises kvartalis. Võrdlusbaasi muutumise tõttu kahaneb veonduse ja laonduse negatiivne panus majanduskasvu ning majandust elavdab välisnõudluse järkjärguline paranemine.

Eesti Panga arvates on Venemaa ja Ukraina konflikt seni avaldanud mõju peamiselt kindlustunde vähendamises, mõju majandusele tervikuna on jäänud väikeseks. Venemaa kasvuväljavaade on küll nõrk, kuid sel ei ole Eesti majandusele laiaulatuslikku mõju, kuna sinna suunduv eksport on valdavalt teiste riikide toodang.

Keskpanga hinnangul püsib valitsussektori rahandus tugev, kuigi eesmärgid on varasemast lõdvemad. Maksutulude kasv ja majandustsükli hinnang on teineteisest märkimisväärselt lahknenud, mistõttu pole Eesti Panga hinnangul struktuurne eelarvetasakaal praeguste eelduste kohaselt prognoosiperioodi jooksul saavutatav.

«Valitsuse eelarve-eesmärgid peaksid olema seatud piisava varuga, et olukorra ettenägematu halvenemine ei põhjustaks ootamatuid muudatusi maksupoliitikas,»  seisab keskpanga majanduskommentaaris.

Eesti Pank prognoosib selle aasta majanduskasvuks 0,7 ning inflatsiooniks 0,8 protsenti. Järgmiseks aastaks ennustab keskpank 3,9 ja inflatsiooniks 2,4 protsenti. Töötuse määraks ennustab keskpank nii sel kui järgmisel aastal 8,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles