Euroopa Komisjon: majanduse elavdamiseks on vaja innovatsioonireforme

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjon soovitab investeerida innovatsiooni.
Euroopa Komisjon soovitab investeerida innovatsiooni. Foto: SCANPIX

Täna avaldatud teatises juhib Euroopa Komisjon tähelepanu sellele, et Euroopa Liidu majanduse elavdamiseks on vaja investeerida teadusesse ja innovatsioonitegevusse ning viia läbi reforme.

Teatises on tehtud ettepanekuid, kuidas liikmesriigid saaksid suurendada oma eelarve mõju ajal, mil paljud neist peavad ikka veel piirama oma kulutusi. Suuremad investeeringud teadusesse ja innovatsiooni on äraproovitud vahend majanduskasvu suurendamiseks.

«Innovatsiooni edendamine on konkurentsivõime ja parema elukvaliteedi tagamisel võtmeteguriks, eriti Euroopas, kus me ei saa konkureerida kulude vähendamise põhjal. Meie teatis on äratuskell Euroopa Liidu valitsustele ja ettevõtjatele. Me kas teeme asjad korda või maksame veel kaua oma tegevusetuse tagajärgede eest,» ütles Euroopa Komisjoni teadus- ja innovatsioonivolinik Máire Geoghegan-Quinn.

Komisjon on lubanud toetada liikmesriike nende vajadustele kõige paremini vastavate teadus- ja innovatsioonireformide läbiviimisel, pakkuda selleks poliitilist tuge, maailmatasemel andmeid ja näiteid heade tavade kohta.

Täna avaldatud teatises tuuakse esile reformi kolm põhivaldkonda. Samuti kutsub komisjon liikmesriike üles seadma teadusuuringud ja innovatsiooni prioriteetideks, kui avaliku sektori asutustel tekib jälle võimalusi majanduskasvu toetavate investeeringute tegemiseks. Praeguste avaliku ja erasektori kulutustega teadusele ja innovatsioonile, mis ulatuvad veidi üle 2 protsendi SKTst, jääb Euroopa Liit oluliselt maha oma rahvusvahelistest konkurentidest nagu USA, Jaapan ja Lõuna-Korea; ka Hiina on sellel alal meist mööda minemas. Eesti on innovatsioonikulutuste osakaalult ELis 9. kohal, esikolmikus on aga traditsiooniliselt Soome, Rootsi ja Taani.

Teadusuuringute ja innovatsiooni kulutuste suurendamine 3 protsendini SKTst jääb ELi üheks põhieesmärgiks, kuid komisjoni tänases teatises on näidatud, et parandada on vaja ka riiklike kulutuste kvaliteeti, et investeeringu majanduslik mõju oleks suurem. Komisjon juhib tähelepanu ka vajadusele luua ELis õiged raamtingimused, et Euroopa ettevõtjad saaksid olla innovatsioonimeelsemad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles