Windows 7 võib jääda turvauuendusteta

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Windows 7 logo.
Windows 7 logo. Foto: SCANPIX

Maailma Windowsi-kasutajatest umbes 50 protsenti jooksutab Windows 7, samas kui vaid 12 protsendi masinates toimetab Windows 8.X. Ometi väidavad turvaeksperdid, et värskemaid turvauuendusi saab vaid Windows 8, jättes vanema versiooni kasutajad rünnete suhtes külma kätte.

«Miks on Windows 8 sissehitatud turvafunktsioone, mis puuduvad Windows 7?» küsis turvaekspert Moti Jospeh Heidelbergis peetud konverentsil Troopers 14. «Põhjus lihtne – raha. Microsoft ei taha vanade operatsioonisüsteemide arendamisele raha kulutada. Nad sunnivad inimesi kõrgematele platvormidele liikuma.»

Turvafunktsioonide erinevus avastati spetsiaalselt selle jaoks kirjutatud tarkvaralise tööriista DiffRay abil. Programm võrdles Windows 7 ja 8 900 teegikogu (vt videot allpool). Programmi kirjutasid Joseph ja kurivara analüütik Marion Marchalek.

Marchaleki sõnul on sellise võrdlustarkvara loomine «väga lihtne, lausa hirmutavalt lihtne». Ta hoiatas, et häkkerid või ka valitsused võivad sellise tarkvara abil avastada ja kurjalt ära kasutada paikamata jäänud turvaauke Windows 7s.

Micrsofti esindaja, kellel portaal Betanews kommentaari küsis, vastas üldsõnalise suhtekorraldusjutuga, kuidas Microsoft hoolib oma kasutajatest ja teeb jätkuvalt tööd oma toodete täiustamiseks ning klientide veelgi paremaks teenindamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles