iSeadmeid rünnanud vene kräkkerid püüti kinni

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone 5S. Pilt on illustratiivne.
iPhone 5S. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Vene ametiisikud teatasid, et kaks inimest Moskvas on omaks tunnistanud ründed, mis pandi toime maikuus valdavalt Austraalias kasutusel olevate Apple’i toodete vastu.

Vene siseministeeriumi avalduses seisab, et Moskva kräkkeritepaar mõtles välja skeemi, kuidas iPhone’e, iPade ja Mace lukustada ning siis omanikelt lunaraha nõuda, vahendab Guardian. Kõigepealt ehitasin nad veebilehe, mille kaudu õngitseti iKasutajate iCloudi kasutajatunnuseid ja salasõnu. Siis kasutati iCloudi süsteemi «Find my iPhone/iPad/Mac» funktsiooni ja lukustati selle kaudu seadmed. Järgmisel hommikul ärkasid Austraalia Apple’i kasutajad ja leidsid oma seadme ekraanilt kellegi Oleg Plissi 100-dollarilise lunarahanõude.

Apple teatas pärast intsidenti, et iCloud on turvaline ning sinna pole sisse murtud. Kasutajate andmed saadi kätte muul teel. [Selle loo kirjutamise ajal saabus Postimehe üldpostiaadressile just selline e-kiri, mus kutsuti kasutajat oma Apple IDd kontrollima ja suunati siis andmeõngitsemise lehele.]

Kurjategijate nimesid ei avaldatud, sünniaastatest selgub, et üks oli 23- ja teine 16-aastane.  Nad tunnistasid üles ka teise skeemi, kus ühendati uus seade kaaperdatud iCloudi kontoga, osteti suures koguses muusikat ja filme ning siis üritati seda müüa. Kurjategijate kortereid läbi otsides konfiskeeriti sealt arvuteid, SIM-kaarte ja telefone, mida kasutati kuritegude toime panemises, samuti häkkimisalast kirjandust. Siseministeerium teatas, et selliseid kräkkerigruppe on tegutsemas veel palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles