Hansson miinimumpalga 1000 euroni tõstmise ideesse tõsiselt ei suhtu

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga president Ardo Hansson.
Eesti Panga president Ardo Hansson. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti Panga president Ardo Hansson vastas täna Riigikogu liikmete arupärimisele ja Marika-Tuus Laul küsis, kuidas ta suhtub pankur Indrek Neivelti ideest tõsta aastaks 2018. miinimumpalk 1000 euro suuruseks.

«See on nüüd palju debatti tekitanud viimase nädala jooksul. Mina ise sellesse täpsesse ettepanekusse väga tõsiselt ei suhtu,» ütles Hansson. «Loomulikult see eesmärk on väga õige – me tahaksime, kui me suudaksime oma tootlikkust kasvatada, et oma ettevõtted läheksid järjest efektiivsemaks ja tekiks alus kiiremaks palgakasvuks, see oleks loomulikult ideaalne variant. Aga minu meelest niisuguste meetmetega, kui elu oleks nii lihtne, et lihtsalt keegi, kas tööandjad, töövõtjad, valitsused tulevad kokku, lepivad, et tõstame miinimumpalka väga kiiresti ja selle kaudu hakkaks kohe majandus õitsema. Ma arvan, et tegelikult majandusareng on siiski natuke keerulisem protsess.»

Samas võib Hanssoni sõnul alati arutada, kas palgakasvu ja miinimumpalga tõstmise suhtarv võiks olla natuke kõrgem või natuke madalam. «Aga lõppkokkuvõttes on see majandusareng minu meelest siiski pigem maraton kui sprint. Ja kui me hakkame seda kunstlikult forsseerima, me teame väga hästi, mis meil juhtus buumi ajal, kui palgad kasvasid 15–20 protsenti aastas ja see ei olnud jätkusuutlik ja nüüd me kannatasime väga palju selle tulemusena, kuna me forsseerisime oma majandust kasvama liiga kiiresti. Minu meelest niisugune mõõdukas ambitsioonikus oleks hea, aga niisuguste väga kiiret ühe instrumendi kasutamist ma ise ei toeta,» rääkis Hansson.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles