Nii eksport kui import vähenesid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aprillis kahanes kaupade eksport 5 protsenti ja import 4 protsenti võrreldes eelmise aasta sama kuuga, teatas statistikaamet. Ekspordi langust mõjutas oluliselt elektriseadmete väljaveo vähenemine.

Aprillis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,2 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 143 miljonit eurot, mis võrreldes möödunud aasta sama perioodiga suurenes 11 miljoni võrra.

Kõige enam eksporditi Eestist elektriseadmeid (viiendik koguekspordist), mineraalseid tooteid (11 protsenti), põllumajandussaadusi ja toidukaupu (10 protsenti) ning puitu ja puittooteid (10 protsenti). Oluliselt vähenes elektriseadmete eksport (30 miljoni euro võrra), samuti keemiatööstuse tooraine ja toodete eksport (21 miljoni euro võrra). Samal ajal kasvas mineraalsete toodete ning metalli ja metalltoodete väljavedu (kasv mõlemal 7 miljonit eurot).

Aprillis imporditi Eestisse kõige rohkem elektriseadmeid (17 protsenti Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (12 protsenti) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (12 protsenti). Suurim langus toimus mineraalsete toodeteja mehaaniliste masinate sisseveos (vastavalt 21 ja 17 miljoni euro võrra). Samas kasvas põllumajandussaaduste ja toidukaupade sissevedu (7 miljonit eurot).

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (18 protsenti Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (16 protsenti) ja Läti (11 protsenti). Rootsi eksporditi enim elektriseadmeid ning puitu ja puittooteid, Soome elektriseadmeid ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu,Lätti mineraalseid tooteid ningpõllumajandussaadusi ja toidukaupu. Enim kahanes eksport Leetu (18 miljoni euro võrra) ja Venemaale (10 miljoni euro võrra). Eksport Leetu vähenes mineraalsete toodete (sh elektrienergia) ning kaubavagunite väljaveo kahanemise tõttu. Samas kasvas eksport Belgiasse ja Lätti mineraalsete toodete väljaveo suurenemisetõttu.

Kõige rohkem imporditi kaupu Soomest (16 protsenti Eesti koguimpordist), Saksamaalt (11 protsenti) ja Rootsist (10 protsenti). Soomest imporditi enim mineraalseid tooteid ja elektriseadmeid,Saksamaalt mehaanilisi masinaid ja elektriseadmeid ning Rootsist elektriseadmeid ja transpordivahendeid. Oluliselt vähenes kaupade sissevedu Rootsist (20 miljoni euro võrra), Lätist(16 miljoni euro võrra) ning Venemaalt (9 miljoni euro võrra). Rootsist kahanes elektriseadmete (sh elektroonikaseadmed) ning mõõte- ja kontrollinstrumentide sissevedu. Lätist vähenes mineraalsete toodete (sh mootorkütus ja elektrienergia) sissevedu. Enim kasvas kaupade sissevedu Soomest (16 protsenti), kust imporditi rohkem mineraalseid tooteid(sh mootorikütus ja elektrienergia).

SRÜ riikide puhul kahanes enim eksport Venemaale, Kasahstani ja Ukrainasse. Venemaale eksporditi vähem mineraalseid tooteid (sh määrdeõlid) ning meditsiiniaparatuuri ja -instrumente. Kasahstani vähenes peamiselt mehaaniliste masinate (sh kopad, ekskavaatorid) ning transpordivahendite (sh traktorid) eksport ning Ukrainasse keemiatööstuse (sh väetised) ja mehaanilised seadmete (sh kodumasinad) väljavedu. Venemaalt ja Valgevenest vähenes mineraalsete toodete(sh maagaas ja gaasiõli) import ning Ukrainast vaguniteimport.

Võrreldes 2014. aasta märtsiga jäi aprillis eksport samale tasemele, kuid import kahanes 1 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles