Koppel: Euroopa Keskpanga otsuse tulemusel (kinnis)vara hindade tõus jätkub

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Koppel
Peeter Koppel Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpanga meetmed raha ringluskiiruse tõstmiseks on suunatud eelkõige Lõuna-Euroopa riikide aitamiseks, kuid samas tõstab nende nn «kvantitatiivse lõdvendamise» poliitika tõenäoliselt vara hindu kogu euroalas, vahendab ERR uudisteportaal SEB privaatpanganduse strateegi Peeter Koppeli hinnangut Vikerraadio saates Uudis+.

Kriisis olevate riikide peamine probleem on see, et pangad ei soovi eriti raha välja laenata. Üheks meetmeks, millega Euroopa Keskpank üritab panku raha laenama saada on nn «kvantitatiivne lõdvendamine», mida Koppeli sõnul võib nimetada ka rahatrükiks.

«See tähendab seda, et keskpank ostab uue loodud raha eest turult kokku teatud varasid ja läbi nende varade hindade üritab ta turule jätta mingisugust muljet või tekitada mingit konkreetset konteksti.»

«Rahatrüki ülempiir on teoreetiline ja kui me vaatame seda, mis see kaasa toob, siis üks Eesti juhtivamaid kinnisvaraärimehi ütles väiksemas seltskonnas, et selle sammuga keskpank allkirjastas otsuse, millega kinnisvara hinnad tõusevad edasi. Ma pean tunnistama, et ma olen sellega üpris nõus,» ütles Koppel.

Loe pikemalt ERR uudisteportaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles