Tehisintellekt tulekul ja see on 13-aastane poiss

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ulmeseiklus "Terminaator: lunastus".
Ulmeseiklus "Terminaator: lunastus". Foto: Internet

Londonis tehtud eksperimendis läbis arvutiprogramm esimest korda ajaloos Turingi testi. Programm simuleeris 13-aastast poissi.

Turingi testis suhtleb katsealune tekstivestluse kaudu inimese ja/või arvutiga, keda ta ei näe. Seeria 5-minutiliste vestluste alusel peab ta otsustama, kes vestluspartneritest on inimene, kes arvuti. Test loetakse läbituks, kui arvuti suudab 33% katsealustest veenda, et ta on inimene. Eksperimentaator Kevin Warwick  ütles ajalehele Telegraph, et tema poolt korraldatud testis ei seatud vestlusele varem kindlaks määratud teemasid või küsimusi. Programm nimega Eugene Goostman simuleeris 13-aastast poissi.

Alan Turing, kes selle testi sõnastas, oli Briti matemaatik, informaatik ja krüptoloog. Teise maailmasõja ajal osales ta sakslaste mereväe Enigma koodi murdmises. Pärast sõda projekteeris ta ühe esimese programmeeritava elektronarvuti.

Seksuaalselt sättumuselt oli Turing homoseksuaal, mis oli sel ajal Inglismaal kriminaalkuritegu. 1952. aastal mõisteti ta süüdi ja anti valida keemilise kastreerimise ning vanglakaristuse vahel. Turning valis esimese, kuid lõpetas kaks aastat hiljem elu mürgitatud õuna süües. 7. juunil möödus tema surmast 60 aastat. Eelmisel aastal andis kuninganna Elizabeth II talle postuumselt armu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles