Jaapani majandus tegi esimeses kvartalis 2 aasta parima tulemuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani jalgpallikoondise fännid.
Jaapani jalgpallikoondise fännid. Foto: SCANPIX

Maailma suuruselt kolmanda majandusega Jaapani sisemajanduse koguprodukt (SKP) kasvas esimeses kvartalis täpsustatud andmetel 1,6 protsenti, varasem teade oli 1,5 protsenti.

Viimati kasvas majandus sellest rohkem 2011. aastal, kui algas maavärina ja tsunaami järgne ülesehitus.

Majanduskasvu aitas kiirendada väga elav kodumaine tarbimine, mis oli tingitud sellest, et 1. aprillist tõsteti käibemaks 5 protsendilt 8 protsendile. Käibemaksu tõstmine oli vajalik suure riigivõla vähendamiseks.

Esialgseil andmeil langes tarbimine aprillis 13,3 protsenti. Seetõttu ennustab Capital Economics teises kvartalis tulemuste halvenemist. Samal ajal on oluline, et maailmamajanduse toibumise toel peaks kasvama eksport.

Rahvusvaheline Valuutafond ütles eelmisel kuul Jaapani majanduse ülevaates, et tõenäoliselt peab Jaapani keskpank jätkama läbitulevikus majanduse toetuseks ja inflatsiooni tekitamiseks alustatud lõtva rahapoliitikat.

Ka Jaapani valitsus kavandab majanduse elavdamiseks mitmeid reforme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles