Eesti esimene bitcoini kriminaalasi lõppes müüja kasuks

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
25 Bitcoini žetoon.
25 Bitcoini žetoon. Foto: Rick Bowmer/AP

Advokaadibüroo Glimstedt teatas, et politsei tugevdab kontrolli bitcoinide ehk digitaalse valuutaga kauplemise üle, mille tulemusel algatati veebruari alguses Eesti esimene bitcoinidega seotud kriminaalasi.

Kahe bitcoini ehk ligi 2000 euro väärtuses müügitehinguid teinud kahtlustatava suhtes kriminaalmenetlus siiski lõpetati, teatas advokaadibüroo pressiteates.  

Selles kriminaalasjas klienti kaitsnud advokaadi Priit Läti sõnul seisneb juhtumi traagika selles, et digitaalvaluutaga kauplemine on reguleerimata nii Euroopa Liidu tasandil kui ka Eestis, samas tugevdab politsei kontrolli digitaalrahaga kauplemise üle, hoiatades eraisikuid kuni 32 000 euro suuruse trahvi ja kolme aastase vangistusega.

Kriminaalasjas kahtlustatavale heideti ette finantsvaldkonnas tegutsemise eest selleks nõutavat registreeringu puudumist. Kahtlustatav eitas kuriteo toimepanemist ja selgitas, et tegeles bitcoinidega vaid huvist erinevate IT-alaste uuenduste ja uute tehnoloogiate vastu ning seda ei saa pidada majandustegevuseks kehtiva õiguse tähenduses, teatas advokaadibüroo

«Bitcoinidega tehinguid teinud inimese suhtes lõpetati kriminaalmenetlus kuriteo koosseisu puudumise tõttu, kuna üksikute bitcoinide müümist ei saa lugeda püsivaks majandustegevuseks,» lisas Lätt.

Läti sõnul võib ebaselge ja reguleerimata olukord kesta aga veel pikka aega. «Praegu on käsil juba teine asi, kus politsei- ja piirivalveameti rahapesu andmebüroo nõuab veebilehe btc.ee haldajalt Otto de Voogd’ilt mahukat informatsiooni (näiteks klientide ID-kaartide koopiaid) ning tõestust, et ta on end registreerinud kauplejana rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse täitmiseks,» selgitas Lätt.

De Voogd kaebas 21. aprillil politsei- ja piirivalveameti rahapesu andmebüroo kohtusse, et kaitsa oma õigusi, põhjendades, et veebilehel ei saa bitcoinidega otse kaubelda ning tegemist ei ole bitcoinide vahendusportaaliga, vaid keskkond võimaldab tal tegeleda oma hobiga - osta või müüa bitcoine kuni 500 euro ulatuses. Kaebuses on tõstatatud nii EL õiguse kui ka põhiseaduse vastasuse temaatika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles