Monopoolse gaasifirma müügitehing on kõrbemas

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaas. Illustreeriv foto.
Gaas. Illustreeriv foto. Foto: PantherMedia / Scanpix

EG Võrguteenuse aktsionärid pidid eilseks teatama osaluste müügist, kuid tehingut pole.

«Ettevõttele tegevusloa vormistamine võtab Euroopa Komisjonis vähemalt kuus kuud aega ja protseduuriliselt peaksid nad juba täna (neljapäeval – toim) aktsiate müügi meile teatavaks tegema, mida aga pole juhtunud,» ütles konkurentsiameti peadirektor Märt Ots. «Me oleme saatnud EG Võrguteenusele mitu meeldetuletust, et omanikud peavad muutuma alates 1. jaanuarist 2015.»

Eesti Gaasi suurosanikud Gazprom, Fortum, E.ON Ruhrgas ja Itera ei tohi alates uuest aastast põhivõrgufirmat EG Võrguteenus omada, sest nad müüvad gaasi. Senistest gaasikaupmeestest sõltumatu võrgufirma tuleb luua selleks, et Gazpromi kõrval pääseksid turule konkureerivad gaasimüüjad.

Maagaasi seadus näeb EG Võrguteenusele ette kopsaka trahvi, kui omanike vahetus ei toimu õigel ajal. «Kuna EG Võrguteenused eraldati tänavu aasta alguses Eesti Gaasist ja võrgud anti sellele ettevõttele üle, saame väita, et omanikud on seaduse täitmiseks mingisuguseid samme juba teinud,» lisas Ots.

EG Võrguteenuse nõukogu esimees Margo Külaots ei soovinud uute aktsionäride leidmiseks peetavaid läbirääkimisi kommenteerida. «Teeme kõik, et EG Võrguteenus vastaks kõikidele põhivõrgu ettevõttele seatud tingimustele,» ütles Külaots.

E.ON Ruhrgas müüb oma osaluse Eesti Gaasis Fortumile, ent võrgufirma puhul pole Külaotsa sõnul samasugust lahendust kaalutud.

EG Võrguteenuse aktsiate ostjatena tulevad kõne alla Eesti riik, keda esindab Elering, ning veel vähemalt kaks eraettevõtet.

Ots ei välistanud olukorda, et Fortumist saab EG Võrguteenuse enamusaktsionär või ainuomanik. «Tegemist on Eestile sõbraliku riigi – Soome – ettevõttega. Kuid ka juhul, kui ta peaks soovima omandada ettevõttest 51 protsenti, tuleb olukorda väga põhjalikult analüüsida ning lõppotsust ei ole võimalik nüüd ennustada,» lisas Ots.

Eesti Gaas seevastu ei pidanud Fortumi jätkamist ülekandeäris tõenäoliseks. «Pean vähetõenäoliseks, et Fortum võiks omandada enamusosaluse EG Võrguteenuses, sest temast saab gaasimüügifirma Eesti Gaas enamusaktsiate omanik,» ütles Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles