Arco Vara suuromanikud on sissisõjas

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arco Vara suuruselt teine osanik Arvo Nõges eile aktsionäride üldkoosolekul.
Arco Vara suuruselt teine osanik Arvo Nõges eile aktsionäride üldkoosolekul. Foto: Raul Mee / Äripäev

«Ma nimetaks seda mõjuvõimuga kauplemiseks,» ütles Arco Vara juhataja Tarmo Sild ärritunult pärast aktsionäride koosoleku lõppu ettevõtte suuruselt teisele aktsionärile ja nõukogu liikmele Arvo Nõgesele, kui viimane oli avaldanud soovi Sillaga rääkida. «Meil ei ole mitte millestki rääkida,» teatas Sild ja marssis Viru konverentsikeskuse saalist, kus koosolek oli toimunud, välja. Ka üks väikeaktsionär küsis Nõgeselt, kas tegemist on väljapressimisega.

Arco Vara aktsionäride koosolek algas nagu aktsionäride koosolekud Eestis üldiselt ikka – kõik läks ladusalt stsenaariumi järgi. Aga seda vaid kuni kolmanda päevakorrapunktini, kui hakati hääletama aktsiakapitali laiendamist aktsiaemissiooni teel. Nimelt soovis ettevõte suurendada aktsiakapitali 2,45 miljoni euro võrra, emiteerides 3,5 miljonit uut aktsiat. Investoritelt sooviti siiski saada  3,5 miljoni eurot, sest emiteerida kavatseti väärtpabereid hinnaga üks euro tükk.

Enne hääletamist toonitas Tarmo Sild, et ettepaneku poolt on ka ettevõtte nõukogu liikmed Rain Lõhmus, Toomas Tooli esindav vandeadvokaat Aivar Pilv, Allar Niinepuu ja Arvo Nõges.

Suur oli aga üllatus, kui ekraanile ilmusid hääletuse tulemused: poolt oli 64,52 ja vastu 35,48 protsenti hääletanutest. Kuna otsuse jõustumiseks oli vaja kahte kolmandikku häältest, osutus ettepanek tagasilükatuks – puudu jäi 200 000 häält. Koosolekul osales 3,87 miljonit häält.

Pärast koosolekut laiali saadetud kommentaaris kinnitas Tarmo Sild, et otsuse vastu olid Gamma Holding (Arvo Nõges) ja AS Baltplast, kelle ametlik omanik on Mari Tool, aga keda nõukogus esindab Toomas Tool.

Pärast hetkelist vaikust hääletuse järel tõusis Tarmo Sild ning lausus, et väikeaktsionärid peaksid küsima, milline on nõukogu liikme vastutus ja roll. «Kuidas on võimalik, et 13. mail ütleb ta ühte ja nüüd vastupidist,» pöördus Sild otse Arvo Nõgese poole ning küsis, kas vastab tõele, et Nõges oli pakkunud Arco Vara aktsiaid Rain Lõhmusele hinnaga 2,07 eurot aktsia eest. Tegemist on Arco Vara praegusest aktsia hinnast peaaegu kaks korda kõrgema hinnaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles