Aivar Reinap: kas hoiuste negatiivne intress ohustab ka pangakliente?

Aivar Reinap
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Reinap.
Aivar Reinap. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Euroopa Keskpank otsustas täna alandada keskpanga hoiuseintressi –0,1 protsendini. Postimehe poole on pöördunud mitmed lugejad, kes tunnevad muret, kas ka siinsed pangad hakkavad pangas raha hoiustamise eest raha küsima?

Kindlasti pole sellisel hirmul põhjust. Kuigi hoiusteintressid on siinsetes pankades niigi peaaegu olematud, ei ole pankadel võimalik hoiustajaid erinevate tasudega karistama hakata. See tooks kaasa raha väljavoolu pankadest ehk soovitule vastupidise tulemuse. Ettevõtted ja eraisikud võtaksid lihtsalt raha pankadest välja ning pangad peaksid otsima väljaantavate laenude katteks uut raha.

Miks siis Euroopa Keskpank taolise suhteliselt erakordse sammu astus? Põhjuseks soov ärgitada panku seisvat raha pigem üksteisele ja klientidele laenama, mis peaks laenuintresse alandama. Laenutegevuse hoogustumine soodsamate intressidega peaks suurendama laenumahte ehk investeeringuid ja edendama seda kaudu majandust. Kiirem majanduskasv tähendab aga nõudlust töökohtade järele ehk tööpuuduse vähenemist.

Arvestades Eesti majanduse kesist kasvuhoogu tuleb Euroopa Keskpanga antud samm meile heal ajal. Odavam raha peaks ka meie majandusele kasuks tulema ehk Eesti majandus astub sel korral Euroopaga ühist sammu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles