KPMG: sotsiaalmaksu lae kehtestamine vältimatu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KPMG uuringu Majanduse Pulss 2013 tulemusi tutvustavad Karin RäŠtsep, Joel Zernask ja Andris Jegers.
KPMG uuringu Majanduse Pulss 2013 tulemusi tutvustavad Karin RäŠtsep, Joel Zernask ja Andris Jegers. Foto: Toomas Tatar

Nõustamisettevõtte KPMG sõnul on sotsiaalmaksu lae puudumine üks tegur, mis pärsib Eesti konkurentsivõimet ning paneb innovaatilistes sektorites tegutsevad välisinvestorid vaatama pigem Läti poole, kus sotsiaalmaksu arvestatakse vaid kuni 3866 eurose brutokuupalga pealt.

«Sotsiaalmaksu lae kehtestamine looks ettevõttetele võimaluse kaasata kõrgelt kvalifitseeritud välistööjõudu ning see soodustaks kõrget lisandväärtust loovate kaupade ja teenuste arendamist. Eesti maksusüsteem muutuks siis soodsamaks teadusmahukates ning innovaatilistes sektorites tegutsevatele ettevõtetele, kes praegu vaatavad meie regioonis pigem Läti poole, kus kehtib nii sotsiaalmaksu lagi kui ka täiendavad maksusoodustused R&D ettevõtetele,» ütles KPMG Baltics OÜ maksuvaldkonna juht Joel Zernask.

Ka finantskonverentsil Big4 2014 korraldatud kiirküsitlus näitas, et Eesti tööjõumaksude arengu vallas eelistasid osavõtjad eeskätt sotsiaalmaksu lae kehtestamist, teatas küsitluse korraldanud KPMG Baltics OÜ.

Tööjõumaksude osas tuli oma eelistus valida viie variandi seast. Sotsiaalmaksu lae kehtestamist kolmekordse keskmise brutopalga ulatuses pooldas 41 vastanust 13, järgnesid maksusoodustuste kehtestamine väikeettevõttetele ja start-up’idele (10 häält), maksuvaba miinimumi tõstmine (9), üksikisiku tulumaksumäära langetamine (7) ning ajutistelt Eestis töötavate välismaa spetsialistide palkade tulu- ja sotsiaalmaksu alandamine (2).

Samuti küsiti osalejatelt, et kui Eestil tuleks kindlasti teha üks kolmest maksumuudatusest, milline oleks neile kõige vähem vastumeelne. Kõige rohkem aktsepteeriti kinnisvaramaksu kehtestamist (17 häält), millele järgnesid sõidukimaksu kehtestamine (14) ja astmelisele tulumaksule üleminek (8).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles