Pangaliit: ekslikult võõrale isikule ülekande tegemine ei ole tõenäoline

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangaliidu tegevjuht Katrin Talihärm.
Pangaliidu tegevjuht Katrin Talihärm. Foto: Peeter Langovits

Kuigi SEPA-le ülemineku järgselt ei kontrollita pangamaksete saaja nime ja kontonumbri kattuvust, leiab pangaliidu tegevujuht Katrin Talihärm, et ekslikult võõrale isikule ülekande tegemine ei ole siiski väga tõenäoline.
 

«Kui võõra isiku telefoninumbrit on meist ilmselt paljud valinud, siis erinevalt telefoninumbritest sisaldavad kontonumbrid ka kontrollnumbreid, mille õigsust pangad ning maksesüsteemid kontrollivad. Kontonumbri standard on nimelt üles ehitud selliselt, et kontonumbris ühe numbri vahetamine muudab selle ebastandardseks,» selgitas Talihärm.

Tema sõnul välistab pankade poolne standardile vastavuse kontroll näpuveaga kontonumbri vastuvõtmise töötlusesse.

«Seega on valele isikule makse tegemise võimalus sisuliselt vaid juhul, kui makse algatamiseks kasutatakse standardset ja olemasolevat, kuid valele isikule kuuluvat kontonumbrit.»

Pangaliidu juhi sõnul vastutab makse algatamise lähteandmete korrektsuste eest makse algataja. Kui kontonumbri ja nime on näiteks arvel makse algatajale edastanud makse saaja, lasub valede andmete esitamise vastutus arve esitajal.

«Juhul kui makse on siiski algatatud kasutades vale isiku IBAN kontonumbrit, tuleb sellest teavitada panka. Kui makse on pangast juba väljunud, siis maksja pank seda tagasi kutsuda ei saa, kuid aitab kindlasti suhtluses saaja pangaga küsimusele lahendust otsida.»

Talihärm selgitas, et pankadevahelise makse korral saab maksja nime ja kontonumbri vastavust
kontrollida maksja pank, makse saaja vastavaid andmeid saab kontrollida vaid makse saaja pank.

«Kontonumbri ja nime vastavuse kontrolli võimalus on pankadevahelise makse korral ka varem olnud vaid saaja pangal. SEPA-le ülemineku üheks eesmärgiks oli kiire ja automatiseeritud maksetöötlus, mille võimaldamiseks ei pidanud seadusandja saaja nime ja kontonumbri kattuvuse kontrolli vajalikuks, nii on juba vastavalt 2010.a. jõustunud võlaõigusseaduse muudatusele makseteenuse pakkujatel õigus täita maksejuhiseid vaid kordumatu tunnuse (IBAN kontonumbri) alusel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles