Tiit Tammiste: nutitelefoni varitseb miljon ohtu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon.
Nutitelefon. Foto: Reuters / Scanpix

EMT tehnoloogiadirektori ja konkursi «Eesti parim mobiilirakendus 2014» žürii liikme Tiit Tammiste sõnul on nutiseadmetele saadaval kolm miljonit rakendust, millest paljud võivad kasutajat ohustada.

Tiit Tammiste sõnul on AppStore, Google Play ja Windows Marketi vahendusel saadaval üle kahe miljoni rakenduse ning lisaks ligi miljon kolmanda osapoole äppi.

«Mida rohkem nutiseadmed levivad ja eraelulisi ning finantsandmeid sisaldavad, seda huvitavamad on nad igat masti pahalastele. Nii neile, kes füüsiliselt telefoni või sealset sisu himustavad kui ka neile, kes üritavad andmetele rakenduste kaudu ligi pääseda,» ütles Tammiste ja lisas, et iga telefoni- või tahvlikasutaja peab teadma nutikaitse põhitõdesid.

Tiit Tammiste kinnitusel on kõige lihtsam ja olulisem ekraani lukustamine PIN-koodiga. «Telefonis on e-kirjad, sotsiaalvõrgustikud ning suhtlusprogrammid tihti pidevalt avatud ja võõrale silmale sinna asja olla ei tohiks,» ütles Tammiste.

«Teine ja keerulisem oht on nutiseadme sisene turvalisus ehk kaitse rakendustes leiduvate tagauste ja turvaaukude eest. Tunnustatud rakendustepoed on üldjuhul turvalisemad, kuid tundmatutes keskkondades võib risk olla kõrge. Eriti tasuliste rakenduste puhul ei soovita ma jagada krediitkaardiandmeid ja muud isiklikku infot kolmandate osapoolte loodud keskkondadele,» lisas Tammiste.

«Ka suur ja pealtnäha turvaline pood ei garanteeri alati andmete kaitset. Seetõttu on soovitav paigaldada nutiseadmetele ka viirusetõrjeprogramm. Samuti on saadaval rakendused, millega määrata telefoni asukohta kadumise või varguse korral, kaugelt telefoni lukustada või sisust tühjendada. Kindlasti tasub selliste võimalustega tutvuda ja enda «nutikodu» kindlustada.»

«Kõigi rakenduste allalaadimisel või ostmisel tasub vaadata teiste kasutajate tagasisidet ning milliseid õiguseid allalaetav rakendus nõuab. Alati tuleb endalt küsida, kas näiteks ilmarakenduse soov pääseda ligi sinu mikrofonile või taskulambil GPS-i andmetele ja telefoniraamatule on põhjendatud? Kahtluste korral jäta see rakendus ostmata ja otsi alternatiiv,» soovitas Tammiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles