Ülikiire 4G jõuab juba aasta lõpuks tarbijani

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EMT ja Elisa võitlevad klientide pärast - kord on üks peal ja siis teine.
EMT ja Elisa võitlevad klientide pärast - kord on üks peal ja siis teine. Foto: Toomas Huik

Täna demonstreeris Elisa pressiüritusel LTE-Advanced tehnoloogial põhinevat 4G internetti, mille maksimaalset teoreetilist kiirust kuni 300Mbit/s saavad tallinlased kasutama hakata juba selle aastanumbri sees. Sama tehnoloogiaga tulevad aasta lõpuks turule ka konkurendid EMT ja Tele2.

Elisa võrgujuhi Andrus Kaarelsoni sõnul plaanib Elisa uued 4G kiirused Tallinnas klientideni tuua juba käesoleva aasta teises pooles. Pärast pealinna võetakse ette teised suurema asustustihedusega alad.

«Uue tehnoloogia suureks plussiks on see, et ka olemasolevate 4G klientide keskmised internetikiirused kahekordistuvad. Kui tänases LTE võrgus saab klient kasutada keskmiselt kiiruseid kuni 15 Mbit/s, tõuseb uue tehnoloogia lisandudes kiirus 30Mbit/s,» selgitas Elisa võrgujuht.

Seda, kui palju uute kiiruste eest tuleb maksma hakata ning kas sellega kaasnevad ka mahupiirangud, Kaarelson veel öelda ei osanud, kuna hetkel ettevõte alles testib erinevate tarnijate seadmeid. LTE-Advanced hinnastamise põhimõtted selguvad ilmselt sügiseks.

Uus tehnoloogia tõstab lisaks veel üldiseid võrgumahtusid.

«Lihtsama kirjeldusena saab tuua siin näite, et kui täna ulatub maksimaalne kiirus 4G LTE võrgus kuni 150Mbit/s, siis saavad 10 klienti kasutada keskmist kiirust kuni 15Mbit/s. Kui maksimaalne kiirus tõuseb 300Mbit/s, saavad 20 klienti kasutada keskmiseid kiiruseid kuni 15Mbit/s,» kirjeldas Andrus Kaarelson.

LTE-Advanced võimaldab oluliselt suuremahulisemate rakenduste pilve laadimist, internetist videote ja piltide, telesaadete online ja järelvaatamist uudsel, ultrakõrglahutuse 4K kvaliteedil. 4K lisab videopildile selgust ja teravust ning on neli korda kvaliteetsem full-HD-st.

LTE-A edasiarenduse puhul kasutatakse kahel sagedusel töötavat 4G tugijaama, kus Carrier Aggregation tehnoloogia teeb mõlemad sagedused kättesaadavaks ja loob võimaluse 4G kiiruste kahekordistamiseks. Elisa demonsteeris 4G LTE-Advanced võrku kahel sagedusel, milleks olid 1800MHz ja 2600MHz.

Ka EMT on alustanud LTE-Advanced tehnoloogia testimisega, klientideni jõuab see operaatori kõneisiku Kaja Sepa sõnul aasta teises pooles.

Tele2 avalike suhete juhi Hans Saarveldi sõnul on operaatoril 4G-ga kaetud piirkondades tegelikult sisse ehitatud ka LTE-Advanced, kuid see pole käivitatud.

«Saame oma võrguuuendusega selle aasta jooksul valmis ja siis on peale Tallinna ka mujal suuremates piirkondades LTE-A võimekus võrgul tehniliselt täiesti olemas. Riistvara on valmis ja LTE-advanced käivitamiseks on vaja vaid tarkvaralist käivitamist ja häälestamist vastavalt lõppseadmetele,» selgitas ta.

«Praegu on LTE-A avamise peamine küsimus, millal saavad kommertskasutuseks valmis sobivad lõppkasutaja seadmed. Esimesena on oodata netipulkasid ja siis ka cat 6 klassi telefone.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles