Brüssel käskis Bulgaarial peatada South Streami ehitus

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
South Streami gaasitorustik peaks valmima 2018. aastaks.
South Streami gaasitorustik peaks valmima 2018. aastaks. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon esitas Bulgaariale nõudmise peatada Vene South Streami gaasijuhtme ehitustööd, kuni nad uurivad lepingute sõlmimise tagamaid.

South Stream, mis peaks plaanide kohaselt valmima aastal 2018, tooks Euroopasse kuni 63 miljardit kuupmeetrit Vene maagaasi aastas.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja teatel said Bulgaaria võimud ametliku tööde katkestamise palve esmaspäeval, vahendab Wall Street Journal.

Kiri kujutab endast nn rikkumismenetluse käivitumist, mis võib lõppeda Bulgaaria valitsuse trahvimisega ELi seaduste ja reeglite eiramise eest gaasijuhtme omandisuhete ja erinevate firmade osalemise võimaluste vallas.
Komisjoni hinnangul «on põhjust uskuda, et eriti just hankelepingute sõlmimisel» on rikutud ELi siseturu eeskirju.
Bulgaarial on kirjale vastamiseks aega üks kuu.

Euroopa Komisjon täpsustas eile, et nende andmetel anti torujuhtmete projekteerimise, finantseerimisee, ehitamise ja käitamise lepingud South Stream Bulgariale – mille osalus jaotub võrdselt Bulgaaria valitsuse ja venelaste Gazpromi vahel – ilma konkurentsi võimaldava hankeprotsessita. Ühtlasi kahtlustab EL, et leping võimaldab South Stream Bulgarial eelistada tööde teostamisel Vene ja Bulgaaria ettevõtteid.

Venemaa on sõlminud South Streami lepped lisaks Bulgaariale veel selliste Euroopa Liidu liikmesriikidega nagu Kreeka, Horvaatia, Sloveenia, Ungari ja Austria, aga ka ELi liikmeks pürgiva Serbiaga. Komisjoni teatel võetakse vaatluse alla ka need lepingud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles