Ettevõtlussektori kasum suurenes kümnendiku võrra

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ettevõtlussektori kogukasum oli 2014. aasta esimeses kvartalis 705 miljonit eurot, mis oli 10 protsenti suurem kui aasta varem samal ajal, teatas Statistikaamet.

Võrreldes 2013. aasta esimese kvartaliga suurenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumi kasvu andsid info ja side, põllumajandus- ning kutse-, teadus- ja tehnikaala ettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim ehitus-, kinnisvara-, veondus- ja laondusettevõtted. Kogukasumis suurima osatähtsusega töötleva tööstuse kasum kasvas 2 protsenti, seda eelkõige toiduainetööstuse ja põhiliselt ekspordile suunatud puidu- ja metalltoodete tööstuse kasumi suurenemise tõttu.

Ettevõtted müüsid 2014. aasta I kvartalis kaupu ja teenuseid 11,8 miljardi euro eest, mis oli 2 protsenti vähem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandus- ja töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu kasvas 1 protsenti. Enim ehk kolmandiku suurenes aastaga müügitulu arvutite, tarbeesemete ja kodutarvete parandamise tegevusalal.

Ettevõtete kulud vähenesid 2013. aasta esimese kvartaliga võrreldes 3 protsenti. Tööjõukulud suurenesid 8 protsenti. Tööga hõivatud isikute ja töötatud tundide arv suurenes vastavalt 1 ja 4 protsenti. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 5200 eurot kvartalis, mis oli 2013. aasta esimese kvartaliga võrreldes 7 protsenti suurem.

Ettevõtted investeerisid 2014. aasta esimeses kvartalis 537 miljonit eurot, mis oli 3 protsenti rohkem kui eelmise aasta samal ajal. Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse, transpordivahenditesse ning ehitistesse.

Suuremad investeerijad olid energia-, veondus- ja laondus- ning põllumajandusettevõtted, kes tegid kokku üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes 2013. aasta esimese kvartaliga suurenesid investeeringud masinatesse ja seadmetesse, transpordivahenditesse ning ehitiste soetamisse. Ülejäänud investeeringud vähenesid – neist enim investeeringud maasse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles