Siemens teeb oma panga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siemensi juht Peter Loescher.
Siemensi juht Peter Loescher. Foto: MICHAELA REHLE/REUTERS

Siemens kavatseb asutada omaenda panga, peegeldades suurettevõtete soovi vähendada krediidikriisi kiiluvees oma sõltuvust pangandussektorist.

Ettevõtte teatel kavatsetakse pangalitsentsi kasutada peamiselt oma järelmaksumüügi äri edendamiseks, kuid ühtlasi on neil siis võimalus ise hoiustada praegu Bundesbankis istuvat 9 miljardit eurot ning mitmekesistada oma finantseerimisbaasi.

«Litsentseeritud krediidiasutuse abiga plaanib Siemens laiendada oma finantsteenuste osakonna tooteportfelli, eriti just järelmaksuga müügi valdkonnas. Grupi finantseerimine muutub paindlikumaks ning meil on võimalik optimeerida riskijuhtimist,» ütles Siemens.

«Ligipääs keskpangale tagaks meie sularahale turvalise pelgupaiga.»

Kui autotööstus välja arvata, oleks Siemens üks esimesi Saksa tööstusettevõtteid, kes endale pangalitsentsi hangib. Litsents avab võimaluse võtta vastu hoiuseid, anda laenu ja pöörduda rahastamise jaoks keskpanga poole.

Autofirmadel nagu BMW ja Volkswagen on oma pangad, mis toetavad automüüki liisingu- ja finantseerimispakkumistega.

Need pangad laiendasid finantskriisi ajal, mil automüüjad otsisid võimalusi oma refinantseerimisbaasi avardamiseks, ka füüsiliste isikute hoiuste äri.

Siemensi otsus osutab sellele, kuivõrd ebakindel on töösturite silmis Euroopa suurpankate tulevik.

Terve rida Saksa tööstusettevõtteid nagu Haniel, HeidelbergCement ja MAN on viimase aasta jooksul pangafinantseeringud suurelt jaolt võlakirjade emiteerimisega asendanud.

Siemens kasutab oma finantsteenuste äri peamiselt müügitegevuse toetamiseks erinevate finantseerimisvõimaluste pakkumisega.

Erinevalt põhirivaalist General Electricust ei ole Siemensil jaepangaks muutumise ambitsioone, seetõttu ei ole taotletud ka jaepanganduse litsentsi.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles