Viite firmat võib ees oodata kuni 6 miljoni toetuseuro tagastamine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ericssoni tehased Tallinnas.
Ericssoni tehased Tallinnas. Foto: SCANPIX

Tõenäoliselt ootab viite ettevõtet ees kokku 6 miljoni euro suurune Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) vahendatud Euroopa Liidu toetuse tagastamine.

Neist ettevõtetest tuntuim on Ericsson. EAS-i kommunikatsioonijuhi Karina Loi sõnul algatas EAS kuue projekti siseriikliku tagasinõudemenetluse pärast seda kui ettevõtjate palvel võeti Euroopa Komisjonist tagasi taotlused tagantjärgi riigiabi loa saamiseks. Hetkel on menetlused pooleli kuue projekti osas kogusummas umbes 6 miljonit eurot.

Antud teema on seotud nelja aasta taguse juhtumiga, kus tõusetus küsimus, kas EAS võis olla rikkunud Euroopa Liidu riigiabi reegleid. Täpsemalt tekkis küsitavus ergutava mõju reegli osas, mille kohaselt ei tohiks riik toetada projekte, millega on alustatud enne abitaotluse elluviimist ja mis oleks ka ilma riigipoolse abita ellu viidud.

Näiteks Ericsson esitas 1,2 miljoni euro suuruse toetuse saamiseks vajalikud taotlused EAS-i 2010. aasta märtsis, kui EAS vastava meetme avas, kuid oli juba jaanuaris, enne toetuse taotlemist, esitanud selle eest soetada plaanitavate seadmete tarnijale tellimused nende ostmiseks.

Andmeid ettevõtete kohta, mida toetuse tagastamine puudutab, ei saa EAS enne menetluse lõppu Loi sõnul avaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles