Rõivas: komisjoni soovitused kattuvad Eestis käimasolevate reformidega

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Peeter Langovits / Postimees

Euroopa Komisjoni soovitused toetavad valitsuse prioriteete nagu tasakaalus eelarve ning tööjõumaksude vähendamine. Samuti näeme nendes tuge valitsuse käivitatud töövõime- ja haridusreformile ning omavalitsuste teenuste parandamisele.

Peaminister Taavi Rõivase sõnul on Eesti ja Euroopa Komisjoni arusaamad konservatiivsest eelarvepoliitikast sarnased.

«Eesti eelarvepoliitika on üks konservatiivsemaid Euroopa Liidus. Oleme endale ise seadnud Euroopa keskmisest rangemad eelarvepoliitika eesmärgid ja me kavatseme nendest kinni pidada,» ütles Rõivas.

Peaministri sõnul on uues riigieelarve seaduses võetud eesmärgiks hoida Eesti valitsussektori struktuurne eelarvepositsioon vähemalt tasakaalus.

Kindlust lisab peaministri sõnul ka see, et esimese viie kuuga on riigieelarve maksutulud ületanud prognoosi 0,3 protsendi ulatuses SKTst.

Peaminister märkis, et tuleva aasta riigieelarve arutelud algavad varasügisel ning valitsus on valmis vajadusel tegutsema eelarvepositsiooni parandamise nimel. «Seega, tuleb tähelepanelikult jälgida majanduse olukorda ja vajadusel reageerida,» rääkis Rõivas.

Euroopa Komisjoni soovitused kattuvad Eestis juba käimasolevate reformidega. Näideteks on haridusreformi läbiviimine, töövõime reform ning energiasäästu suurendamine elamumajanduses ja transpordisektoris.

Komisjon teadvustab ka paranenud tööturu olukorda ning tunnustab soovitustes juba Eestis astutud samme. Näiteks ei viitata sel aastal enam ei noortele ega pikaajalistele töötutele. Samuti on väljas viited jäätmekäitlusele ning autode maksustamisele.

Komisjon tegi Eestile soovitused viies valdkonnas: konservatiivse eelarvepoliitika jätkamine, sotsiaaltoetuste parem sihistamine ja töötamise stimuleerimine, hariduse parem sidumine tööturu vajadustega, energiasäästu suurendamine elamumajanduse ning transpordivaldkonnas ja kohalike teenuste kvaliteedi tõstmine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles