Euro tulek ajab turud kihevile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlvamaal Joosepi talu pidav Hillar Lillo eile maasikate hinda eurodesse löömas.
Põlvamaal Joosepi talu pidav Hillar Lillo eile maasikate hinda eurodesse löömas. Foto: Toomas Huik

Turumüüjad on hindade kahes vääringus näitamiseks alates 1. juulist üldiselt valmis, kuid mõned neist kardavad, et euro kasutuselevõtt tekitab ostjatele palju segadust.

Eurost lahutab Eestit põhimõtteliselt vaid üks samm – Euroopa Liidu rahandus- ja majandusministrite lõplik otsus, mis eeldatavalt saabub juuli keskel. Praktikas on tee euroni aga pikem, sest üleminek teisele vääringule nõuab muudatusi ettevõtete töös.

Üks esimestest on hinnasiltide muutmine. 1. juulist peavad ettevõtted näitama hindu lisaks kroonidele ka eurodes, seda küll väheste eranditega.

Hanna Turetski tarbijakaitseametist ütles, et neile laekub küsimusi hindade kahes vääringus näitamise kohustuse kohta viimasel ajal iga päev.

«Ühe probleemina on välja toodud näiteks see, et mida teha siis, kui juba poodi on tulnud kaup, millel on hinnasilt nii kroonides kui eurodes, kuid pole järgitud kurssi 15,6466,» märkis ta.

Hinnad kahes vääringus

Sellistel juhtudel Turetski sõnul erandit teha ei saa – tuleb panna uued sildid, kus hinnad arvutatud õige kursi alusel.

Paljudes suurte kaubanduskettide poodides on hinnad märgitud kahes vääringus juba aastaid. Turgudel see nii pole, kuid 1. juulil võib tõenäoliselt ka seal hindu eurodes näha.

Tallinna keskturul eile maasikaid ja herneid müünud Joosepi talu peremees Hillar Lillo arvas, et tema ärile ei tekita suuri raskusi ei hindade kahes vääringus näitamine ega muud eurole üleminekuga seonduvad muutused.

«Rahavahetust on tulevikus vähem, euro kehtib ju paljudes riikides,» leidis ta teise vääringu kasutuselevõtus positiivset.

Kõrvalletis müüs maasikaid Hillari poeg Martin Lillo, kelle Võido talul on eraldiseisev äri. Tema polnud kohustusest hindu mõne päeva pärast ka eurodes näitama hakata kuulnud.

Sellest teadasaamine noormehel suud aga viltu ei kiskunud. Poja suhtumine eurole üleminekusse näis sama muretu nagu isa oma.

Keskturul enamuses olevad venekeelsed kauplejad olid palju murelikumad, ehkki enda kinnitusel on hindade kahes vääringus näitamiseks valmis.

«Üleminek tekitab tohutult segadust, eriti kuna enamik ostjaid on vanemad inimesed,» ahastas riidekaupa pakkuv Lilia Šatalova, kes oli erinevalt enamikust kaaskauplejatest hinnad paljudel toodetel juba eurodes märkinud. «Minu pärast võiks see euro tulemata jääda.»

Tarbijakaitse jälgib

Ka toidu- ja tööstuskaupu müüv Olga (53) on hindade kahes vääringus näitamiseks ettevalmistusi teinud, kuid eurole vastu. «Euro toob hinnatõusu.»

Müüja sõnul juhtus nii Soomes, kus elab tema sugulane. «Halvasti elame ja hakkame elama veel halvemini,» ohkas ta.

Galina lausus köögiviljaleti tagant, et euro tulek on tüütu ja tekitab palju segadust, nagu oli siis, kui rubla vahetus krooni vastu.

Pärnu turu tegevdirektor Stella Nõmtak ja Tartu turu pearaamatupidaja Helen Sell ütlesid, et kaupmehi on kohustusest hindu eurodes näitama hakata teavitatud.

«Praegu veel [silte kahes vääringus hindadega] väljas ei ole, aga tean, et panevad välja,» lausus Nõmtak.

«Sildid on neil juba valmis kirjutatud,» märkis Sell.

Mõlema turu esindajad lubasid hakata jälgima, et hinnad ikka oleks kahes vääringus esitatud. Sama hakkab tegema tarbijakaitseamet.

«Nii nagu määrus ette näeb, tuleb vaadata, kas hinnad on esitatud mõlemas vääringus, kas kurss on korrektne ja kas ümardamisreeglitest peetakse kinni,» ütles Turetski.

«Kui tuvastatakse rikkumised, siis on vastavalt tarbijakaitseseadusele maksimaalne rahatrahv juriidilisele isikule 30 000 krooni,» lisas tarbijakaitseameti osakonnajuhataja.

Erandid
Hinnad, mida ei tule 1. juulist näidata kahes vääringus:


•    hinnad piletitel, telefoni kõnekaar­tidel, kinkekaartidel
•    hinnad müügikataloogides
•    hinnad, mille kuvamiseks kasutatakse tehnilisi lahendusi (nt tanklates elektrooniliselt esitatavad hinnad)
•    tarbija tellimusel väljamõõdetud kaubakoguse müügihind
•    eelpakendatud kaupade ühikuhind
•    hinnad reklaamides, arvetel ja ostutšekkidel
•    e-kaubanduse ja internetipanga puhul ei pea hindu kahes vääringus näitama, kui veebilehele on lisatud hinnakalkulaator vm võimalus hinna lihtsaks ümberarvestamiseks
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles