Euroopa võlakirjade tootlused madalaimad alates Napoleoni sõdade ajast

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Napoleoni sõdade mäng Prantsusmaal 31. mail 2014.
Napoleoni sõdade mäng Prantsusmaal 31. mail 2014. Foto: SCANPIX

Euroopa madalaima tootlusega riikide võlakirjade tootlus on langenud madalaiamale tasemele alates Napoleoni sõdade, mis näitab, et investorid ootavad Euroopa Keskpangalt tegutsemist, kirjutab Bloomberg.

Spekulatsioonid, et Euroopa Keskpank otsustab ülehomme rahapoliitika otsustavad lõdvendamist langetas euroala võlakirjaindeksi tootluse rekordmadalale tasemele 1,43 protsendini. Saksamaa 10 aastase lunastamistähtajaga võlakirjade intress langes 1,37 protsendini, mis on vaid veerandi protsendipunkti võrra kõrgem rekordmadalast 1,127 protsendist. Nii madal oli intressimäär 1815. aastal, ehk aastal, mil Napolen sai Waterloo lahingus lüüa.

Saksamaa võlakirjade 10 aasta keskmine intressimäär on 3,3 protsenti, 1944. aastal sai Saksamaa laenu intressiga 3,6 protsenti ning 1931. aastal, Suure Depressiooni ajal, intressimääraga 12,5 protsenti, selgub Sidney Homeri ja Richard Sylla raamatust «Intressimäärade ajalugu».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles