Soome majanduse Nokia pidu on lõppenud

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome riigilipp lehvimas.
Soome riigilipp lehvimas. Foto: SCANPIX

Soome majandus on langenud kaks aastat järjest ning mõned kardavad, et lisandub ka kolmas langusaasta.

Soome majandus toibus globaalsest finantskriisist väga lühikeseks ajaks, kasvades kriisijärgselt vaid 2010. ja 2011. aastal. Eelmisel kahel aastal kahanes majandus kokku peaaegu 2,5 protsenti ning töötuse määr on kasvanud enam kui kaheksale protsendile.

Statistikaamet avaldab Soome esimese kvartali majanduskasvu ülehomme, aga esialgse prognoosi kohaselt oli langus 0,4 protsenti.

«Selleks et aru saada, et majanduskasv ja selle väljavaade on kehv, ei pea omama majandus- või astroloogiakraadi,» ütles Soome väliskaubandusminister ja uus peaministrikandidaat Alexander Stubb aprilli alguses Reutersile.

Ökonomistid vaidlevad selle üle, kas sel aastal on tulemas ka kolmas langusaasta. «Paistab, et Soome majandus langeb kolmandat järjestikust aastat,» kirjutas Nordea panga ökonomist Pasi Sorjonen mõne nädala eest klientidele. «Eksport esimeses kvartalis kasvu ei ergutanud, jaemüük on olnud nõrk ja pole mingeid märke, et investeeringud kasvavad – majanduskasvu põhjusi pole endiselt,» lisas ta.

Majanduslangus ajal, mil teiste sarnaste riikide majandus kasvab ja tööpuudus kahaneb, tähendab seda, et põhjanaabrite majandusel on tegemist sügavate struktuursete probleemidega, kirjutas Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) eelmisel nädalal avaldatud raportis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles