Hiina blokeeris Tiananmeni aastapäeva eel mitmed Google´i teenused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korravalvur Tiananmen väljakul.
Korravalvur Tiananmen väljakul. Foto: SCANPIX

Ülehomme möödub 25 aastat demokraatiapooldajate demonstratsiooni verisest mahasurumisest Pekingis Tiananmeni väljakul. Seoses aastapäevaga on Hiina valitsus riigis osaliselt blokeerinud mitmed Google´i teenused, vahendab Reuters.

Interneti tsenseerimist jälgiva organisatsiooni GreatFire.org andmetel on Hiina blokeerinud paljudele riigi internetikasutajatele Google´i otsingumootori ning meiliteenuse Gmail.

Organisatsiooni andmetel toimus viimane sarnane blokeerimine 2012. aastal, mil see kestis 12 tundi, nüüd aga on teenused olnud häiritud juba neljandat päeva.

Google´i kõneisiku sõnul ei ole häired teenuste töös ettevõttega seotud ning viimastel päevadel on täheldatud teenuste kasutamise vähenemist Hiinas.

1989. aasta 4. juunil toimunud Tiananmeni demonstratsiooni ja sellega seotud protestide mahasurumisel hukkus erinevatel andmetel kuni 2600 inimest, vigastada sai kuni 10 000.

Toonased sündmused on riigi avalikkuses siiani tabuteema ning Hiina riik on igal aastal 4.juuni aastapäeva eel interneti otsingumootorites sellega seotud märksõnu blokeerinud.

Hiina valitsus blokeerib populaarseid sotsiaalvõrgustikke Facebook ja Twitter ning Google´i omanduses videokeskkonda Youtube.

Neli aastat tagasi kolis Google oma kohaliku otsingumootori teenuse tsensuurile viidates Hong Kongi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles