Ülisuure pistisevõtmise eest tingimisi vangi

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Erasektori suurima korruptsiooniloo peategelane, 530 000 eurot pistist võtnud Rimi endine projektijuht Tiit Elias (50) pääseb prokuratuuriga sõlmitud kokkuleppe järgi tingimisi vangistusega.

«See karistus on minu siiras soov,» teatas õbluke mees eile hommikul Harju maakohtus, kui kohtunik uuris, kas kohtualusele pole karistuse asjus mitte survet avaldatud.

Esitas fiktiivseid arveid

Eliase ja Põhja ringkonnaprokuratuuri sõlmitud kokkulepe näeb tema karistusena ette kolmeaastast tingimisi vangistust kolme ja poole aastase katseajaga. Lisaks konfiskeeritakse Eliaselt 2013. aasta 11. detsembril ära võetud 51 150 eurot.

Ja see pole kõik. 3500 eurot peab karistusena maksma ka Eliase eraettevõte Eliti Consult, mille kaudu kogu pistisesüsteem käis. Firma jääb ilma ka kontol olnud 100 000 eurost.

Pealtnäha kerge karistus? Kindlasti. Kui aga võtta arvesse asjaolud, et Elias on varem karistamata ja tõenäoliselt tuleb tal tekitatud kahju Rimile niikuinii tsiviilkorras hüvitada, siis polegi seda nii vähe. Pealegi on kolmeaastane vangistus veidi karmim kui keskmine pistise eest mõistetav karistus Eestis.

Rimis arendusprojektidega tegelenud Eliase nimele jääb Eesti erasektori suurim avalikuks tulnud korruptsioonijuhtum. Rimi kinnisvaraasjades vajalikke töid ja teenuseid tellinud, töid koordineerinud ning need hiljem vastu võtnud Elias eelistas töövõtjatena ettevõtteid, kes maksid talle kahe aasta jooksul – 2012–2013 – pistist kokku ligikaudu 530 000 eurot.

Pistiseraha legaliseeriti Eliasele kuulunud äriühingu Eliti Consult kaudu, kes esitas pistisemaksjale fiktiivse arve projektijuhtimis- ja konsultatsiooniteenuste osutamise eest. Nii lihtne see oligi. Keskmiselt maksti Eliasele korraga paari­kümne tuhande euro suurune summa, mis võimaldas mehele luksuslikku elu – kalleid autosid ja puhkusereise.

Näiteks ostis Elias endale sularahas eritellimusena valminud BMW X5 M50, mille hind on üle 100 000 euro. Suurem osa Eliasele kuuluvast varast on praegu haamri all. Tema kuritegudele ise jälile saanud ja politseisse pöördunud Rimi kauplusekett nõuab Eliaselt tsiviilkorras välja enam kui 612 000 eurot kahju.

Olude sunnil sõidab Elias nüüd tagasihoidliku universaalkerega sõiduautoga Subaru Legacy, elab kortermajas ja töötab avalikkusele väheütleva nimega erafirma müügijuhina.

Juhtum pole lõppenud

Elias sõlmis Põhja ringkonnaprokuratuuriga karistuse asjus kokkuleppe juba 10. aprillil. Suure tõenäosusega kinnitab Harju maakohus selle oma 3. juuni otsusega. Seejärel tuleb mehel läbida pooleliolev tsiviilvaidlus endise tööandjaga ning elada reaalse vangistuse vältimiseks edaspidi seaduskuulekalt.

Eliase juhtumiga ei saa riigi jaoks Eesti suurim erasektori korruptsioonikuritegu paraku sugugi veel läbi. Seaduse ees peavad juhtunu tõttu vastust andma ka Eliasele raha maksnud inimesed ja ettevõtted. Põhja ringkonnaprokuratuur kahtlustab pistise andmises viit ettevõtet ja kaheksat inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles