Audiitor: Saku Suurhall märkimisväärsetes makseraskustes

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saku Suurhall
Saku Suurhall Foto: Toomas Huik

Saku Suurhalli haldava ettevõtte AS Rocca Al Mare Suurhall audiitor märgib majandusaruande järeldusotsuses, et lühiajaliste kohustuse suurenemine viitab märkimisväärsetele makseraskustele.

«Seisuga 31.12.2009.a. ületavad ettevõtte lühiajalised kohustused käibevara 27,4 miljoni krooni võrra (31.12.2008.a. seisuga oli vastav näitaja 19,7 miljonit). See asjaolu viitab märkimisväärsetele makseraskustele ning ettevõtte tegevuse jätkuvus sõltub seetõttu antud olukorras omanikepoolsest täiendavast finantseerimisest ning olemasolevate laenude refinantseerimisest või pikendamisest,» kirjutab Rimessi audiitor.

Ta lisas, et juhul, kui omanikud ei taasta ettevõtte maksevõimet vähemalt järgnevaks majandusaastaks, ei ole aastaaruande koostamine lähtudes jätkuvuse printsiibist õige. Sellisel juhul tuleks aastaaruande koostamisel lähtuda «Likvideerimis- ja lõpparuanded» nõuetest.

Suurhalli omanikud on osaliselt Marcel Vichmann, Oliver Kruuda ning rahandusministeerium ja Tallinna linnvalitsus.

Ettevõte lõpetas mulluse majandusaasta 7,4 miljoni kroonise kahjumiga, mis võrreldes 2008. aastaga suurenes rohkem kui 5 miljoni krooni võrra. Ettevõtte käive kukkus 17,1 miljonilt 8,5 miljoni kroonini.

Tegevusaruande märgib firma juhatus, et «peamiseks tagasilanguse põhjuseks tuleb pidada 2008 aasta teises pooles alanud ja 2009 aastal kulmineerunud üldist majanduslangust, mis on oluliselt mõjutanud kogu Eesti elanikkonna tarbimiskäitumist.»

2009 aastal jäi Suurhallis toimumata viis plaanitud (neist osad ka lepinguga kinnitatud) suurüritust (s.h. iga-aastased Tallinn International Horse Show ja mess Elumoto). Kõnealused toimumata jäänud sündmused moodustasid seltsi seisukohast ca 1,5 miljoni krooni ulatuses saamata jäänud tulu. Mitmed suurkliendid (s.h. messkorraldaja Eesti Expo ja kontserdikorraldajad City Concert ning BEM Agancy) lõpetasid vaadeldaval perioodil oma tegevuse pankroti tõttu.

Riiklikul tasandil toimunud eelarvekärped mõjutasid oluliselt spordialaliitude maksevõimet. See omakorda survestas Suurhalli langetama spordiürituste üürihindasid kohati kuni 50 protsenti, kuna samaaegselt eksisteerib tugev konkurents munitsipaalomandis olevate spordirajatistega üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles