Aprillis kerkis eksport ligi 40 protsenti

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Selle aasta aprillis kasvas kaupade eksport jooksevhindades 37 ja import 18 protsenti eelmise aasta aprilliga võrreldes, teatas statistikaamet.


Eksport suurenes kõikide peamiste kaubajaotiste, kõige rohkem aga kütuste väljaveo suurenemise tõttu.

Aprillis eksporditi Eestist kaupu 10,6 miljardi krooni väärtuses ja imporditi Eestisse 11 miljardi krooni eest.

Eksport suurenes 2,9 miljardit krooni ja import 1,7 miljardit krooni võrreldes 2009. aasta aprilliga. Kaubavahetuse puudujääk oli 0,4 miljardit krooni, mis on üle nelja korra väiksem kui eelmise aasta aprillis.

Eestist eksporditi aprillis enim masinaid ja seadmeid (ligi viiendik Eesti koguekspordist) ning mineraalseid tooteid (15 protsenti).

Võrreldes eelmise aasta aprilliga suurenes kõige rohkem ehk 0,9 miljardit krooni mineraalsete toodete (sh bensiin, põlevkiviõli ja elektrienergia) väljavedu. Metallide ja metalltoodete eksportkäive suurenes 60 protsenti ehk 0,4 miljardit krooni.

Aprillis imporditi Eestisse samuti enim masinaid ja seadmeid (viiendik Eesti koguimpordist) ning mineraalseid tooteid (16 protsenti). Kõikide peamiste kaubajaotiste importkäibed suurenesid mulluse aprilliga võrreldes.

Enim suurenes metallide ja metalltoodete ning masinate ja seadmete import (mõlemad 0,4 miljardit krooni).

Peamised riigid, kuhu Eestist aprillis kaupu eksporditi, olid Soome (18 protsenti Eesti koguekspordist), Rootsi (14 protsenti), Venemaa ja Läti. Soome ja Rootsi eksporditi kõige rohkem elektrimasinaid, Lätti sõidukeid ja nende osasid ning Venemaale värve ja lakke. Võrreldes eelmise aasta aprilliga suurenes kõige rohkem eksport Rootsi ja Soome (mõlemasse ligi 0,5 miljardit krooni).

Peamised riigid, kust Eestisse aprillis kaupu imporditi, olid Soome (16 protsenti Eesti koguimpordist), Läti (13 protsenti) ja Saksamaa.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles