Küberturbefirma: Iraan nuhkis Facebooki abil USA poliitikute ja sõjaväelaste järgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Millised inimesed arvatakse Facebooki sõprade seast välja?
Millised inimesed arvatakse Facebooki sõprade seast välja? Foto: SCANPIX

Küberturbefirma ISight andmetel lõid iraanlastest häkkerid kolm aastat toimunud luureoperatsiooni käigus võltsitud uudistekeskkonna ning mitmed fiktiivsed kontod enimlevinud sotsiaalvõrgustikes, mille abil luurati USA, Iisraeli ja teiste riikide poliitiliste ja sõjaväeliste juhtide järgi, kirjutab Reuters.

Küberturbefirma andmetel olid iraanlaste sihtmärkideks teiste hulgas üks USA admiral, mitmed suursaadikud ja Kongressi liikmed, USA ja Iisraeli koostööga seotud isikud ning ka mõned Suurbritannia, Afganistani, Saudi Araabia, Süüria ja Iraagi kodanikud.

ISight ei soovinud nimetada rünnaku ohvreid ega seda, millist infot õnnestus häkkeritel neilt kätte saada ning millistesse keskkondadesse saadud info abil sisse murda.

Iraani häkkerid lõid kuus persooni, kes legendi järgi töötasid uudistelehekülje NewsOnAir.org heaks. Tegelikkuses kasutati selle keskkonna sisu loomiseks AP, BBC , Reutersi ja teiste väljaannete uudisvooge.

Häkkerid lõid veel kaheksa fiktiivset isikut, kes legendi järgi töötasid erinevates kaitsetööstusega seotud organisatsioonides.

Kõigile 14 fiktiivsele isikule loodi Facebookis, Twitteris ja teistes enimlevinud sotsiaalvõrgustikes väljamõeldud profiiliandmetega võltskontod ning seejärel üritati oma ohvritega «sõbraks» saada.

Selleks, et profiilile usaldatavust lisada, üritati algul «sõbraks» saada oma ohvrite töökaaslaste, sõprade ning pereliikmetega ning seejärel alles pöörduti tõelise sihtmärgi poole.

Ohvritega «sõbraks» saanuna saadeti neile usalduse loomiseks alguses ohutuid linke, näiteks viiteid NewsOnAir.org artiklitele. Hiljem aga saadeti ohvritele juba pahavaraga nakatunud linke.

Kokku said 14 fiktiivset isikut kontakti rohkem kui 2000 inimesega, ISIight hinnangul jäi tegelike sihtmärkide arv mõnesaja ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles