Jalgpalli väravajoonetehnoloogia on tulus äri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GoalControli Väravajoonetehnoloogia
GoalControli Väravajoonetehnoloogia Foto: SCANPIX

Jalgpalli MMi alguseni Brasiilias on jäänud vaid napid kaks nädalat ning Saksamaa idufirmal GoalControl on valminud tehnoloogia, mis annab jalgpallifännidele üle maailma kindluse kõige olulisemas küsimuses – kas oli värav või mitte, kirjutab Reuters.

Kui käesoleva aasta jalgpalli MM on alles esimene, kus väravajoonetehnoloogiat kasutatakse, siis näiteks kriketis, ragbis ja tennises on sarnased lahendused juba aastaid kasutusel.

GoalControli süsteem ise on üsna keerukas, kasutades kokku 14 kaamerat, mis saadavad digitaliseeritud pildid staadioni kõrval asuvale andmekeskusesse. Peale andmete analüüsimist saadetakse kohtuniku randmel olevasse spetsiaalsesse käekella sõnum «värav», seda muidugi juhul, kui pall ületas täielikult väravajoone. Kokku võtab see protsess alla sekundi aega.
Süsteemi kasutamine on üsna kulukas, makstes 100 000-170 000 eurot aastas.

Hetkel on GoalControli aastakäibeks veidi vähem kui 10 miljonit eurot, kuid ettevõte usub, et kogu väravajoone tehnoloogia turu suuruseks võiks olla 100 miljonit eurot.
Saksa idufirma üritab leida ka teisi rakendusi oma süsteemile – näiteks saaks selle abil kohtunike töö suluseisu fikseerimisel lihtsamaks teha.

Inglise meistriliigas võeti väravajoonetehnoloogia kasutusele eelmisel hooajal, saareriigis on süsteemi tarnijaks Sony omanduses ettevõte Hawk-Eye.

Samas Saksamaa tugevuselt kahe esimese liiga klubid loobusid märtsis väravatehnoloogia kasutusele võtmisest, kuna pidasid seda liiga kalliks.

Vaid mõned nädalad hiljem oleks aga tehnoloogia marjaks ära kulunud – karikafinaalis oli Dortmund 0:0 seisus kindel, et Mats Hummels lõi värava, kuid kohtunik otsustas, et Bayerni staar Dante tõrjus selle väravajoonelt. Värav jäeti lugemata ning Bayern lõi lisaajal kaks väravat, võites ka karika. Videokordus näitas aga, et pall oli selgelt väravajoone ületanud.

Ka eelmisel MMil toimus sarnane draama – toona lõi inglaste Frank Lampard 1:2 kaotusseisust Saksamaaga palli latti, kust see põrkas üle väravajoone ja seejärel väravast välja. Kohtunikud seda väravaks ei lugenud ning Saksamaa võitis mängu 4:1.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles