Kreml kimbatuses: Abhaasia president põgenes

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsiooni pooldajad eile meeleavaldusel.
Opositsiooni pooldajad eile meeleavaldusel. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa poolt 2008. aasta sõjas Gruusia küljest lahti kangutatud Abhaasias vallandunud protestilaine kisub Kremli tähelepanu Ukrainast Kaukaasiasse.

Pealinnas Suhhumis avaldasid tuhanded inimesed meelt korruptsiooni ja majandusliku stagnatsiooni vastu Abhaasias, kirjutab Financial Times.

Teisipäeval Suhhumi keskuses kulmineerunud protestid päädisid pealtnägijate sõnutsi tormijooksuga presidendi ametiruumidele ja riigitelevisiooni hoonele – mõlemad vallutati.

Eile pidasid Abhaasia opositsiooniliidritega läbirääkimisi Vene presidendi abi Vladislav Surkov – kes vastutab volatiilse Kaukaasia eest – ning Venemaa julgeolekunõukogu aseesimees Rašid Nurgalijev.

Mainitud ametiisikud olid ühenduses ka Abhaasia presidendi Aleksandr Ankvabiga, kes oma ametiruumidest teisipäeval põgenes.

«Ega opositsiooni ridades suurt üksmeelt just ei leidu, aga selles on nad ühel meelel, et president ja kogu valitsus peavad tagasi astuma,» ütles Financial Timesile Abhaasia välisministeeriumi ametnik Kan Tanija.

Olukord võib panna proovile Moskva võime hallata endale haaratud vaidlusaluseid territooriume, Krimm kaasa arvatud.

Kahe anonüümsust palunud Abhaasia valitsusametniku sõnutsi osales teisipäevasel demonstratsioonil vähemalt 5000 inimest. «Ja nad kogunevad just praegu taas,» ütles üks neist eile.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles