Balti börsid on varjusurmas

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Hiljuti möödus viis aastat viimasest aktsiate avalikust esmaemissioonist Tallinna börsil, Lätis ja Leedus on viimasest IPOst möödunud veelgi rohkem aega.

Lõunanaabrite börsidel on kauplemisaktiivsus võrreldes Tallinnaga kogu aeg tagasihoidlikum olnud. Viimaste aastate börsikäive on aga pidevalt kahanenud ka meil.

Kui eelmisel aastal tekkiski õhkõrn lootus, et rekordväike käive jääb 2012. aastasse, siis selle aasta esimesed kuud tunduvad illusiooni purustavat – võrreldes eelmise aasta viie esimese kuuga on börsi käive kahanenud enam kui kolmandiku võrra.

Üks tuntud finantsspetsialist on meie börsi võrrelnud Hiina kummituslinnadega: maailmatasemel infrastruktuur on, aga elu ei ole.

Tõesti, Tallinna börs kuulub koos teiste Balti riikide, Soome, Rootsi, Taani ja Islandi börsiga maailma ühe tuntuma ja suurema börsioperaatori NASDAQ OMX süsteemi, kus kaubeldakse Apple’i, Google’i, Starbucksi, elektriautode tootja Tesla ja veel paljude väga tuntud ja ahvatlevate ettevõtete aktsiatega.

Kuidas kohalikku kapitaliturgu elavdada, arutati üleeile Riias toimunud esinduslikul foorumil «Kapitaliturg kui majanduskasvu ja töökohtade looja».

Börs, aga laiemalt ka vähem reguleeritud kapitaliturg pakub ettevõtetele võimalust kaasata kapitali, kasvada ja luua uusi töökohti. Investorite jaoks on börs kõige läbipaistvam investeerimiskeskkond.

Paraku on see mudel ilus vaid teoreetiliselt ja toimib pigem Ameerika Ühendriikides. Euroopas on majandus panganduskeskne ning ettevõtete peamine rahaallikas on pank. Samas on toimiv kapitaliturg majanduskliima jaoks eluliselt oluline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles