Sõlmiti koostöölepe Eesti esimese meretuulepargi rajamiseks

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulik
Tuulik Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Täna allkirjastasid Hiiu valla vallavanem Georg Linkov ja Baltimaade suurima tuuleenergia tootja Nelja Energia AS-i juhatuse esimees Martin Kruus ühiste kavatsuste protokolli, mille kohaselt teevad pooled koostööd meretuulepargi rajamiseks ning Hiiu valla majandusliku ja kultuurilise arengu edendamiseks. Nii koostöö kui meretuulepargi projekt on Eestis unikaalne.

«Sellise dokumendini jõudmine on nõudnud aastate jooksul palju arutelusid ning teisel pool avatud meelt ja koostöövalmidust. Protsessi käigus oleme ühiselt õppinud ja arenenud ning olen kindel, et see jätkub ka tulevikus, sest tänane verstapost on meretuulepargi rajamisel alles esimene samm,» kommenteeris protokolli allkirjastamisel Martin Kruus.

Hiiu vallavanema Georg Linkovi sõnul on ühiste kavatsuste protokolli juures olulisim kokkulepitu, et meretuulepargi tulekuga peab tulema Hiiumaale ka ringtoide, mis parandab nii hiidlaste kui kohalike ettevõtete elektrivarustust.

Otsuse ühine kokkulepe meretuulepargi rajamiseks sõlmida langetas Hiiu valla volikogu eelmisel neljapäeval. Hiiu valla volikogu esimees Jaanus Valk kommenteeris volikogu otsust kui soovi leppida meretuulepargi rajajaga kokku koostööraam, milles on Hiiu valla elanike ja laiemalt hiidlaste huvid tugevalt kaitstud.

«Näiteks on protokolliga ette kirjutatud nii hiidlaste soodustingimustel investeerimisvõimalused meretuuleparki kui ka mittetulundusühingu asutamine, kuhu laekub iga tuulepargis toodetud elektrienergia megavatt-tunni eest raha, mida saab kasutada Hiiumaa majanduslikku ja kultuurilist arengut edendamiseks,» rääkis Valk.

Planeeritav meretuulepark tuleb Hiiumaast põhja vähemalt 12 kilomeetri kaugusele ja hetkel on käimas keskkonnamõjude hindamine selgitamaks välja loodusele ja kohalikule kogukonnale kõige vähem koormavam meretuulepargi asukoht. Loode-Eesti meretuulepark valmib kõige varem 2020. aastal.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles