Saksa instituut: Vene gaasi kinnikeeramisel tõuseb Eestis gaasi hind kahekordseks

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaas. Illustreeriv foto.
Gaas. Illustreeriv foto. Foto: PantherMedia / Scanpix

Saksamaa majandusuuringute instituudi DIW raportis kirjeldatud hüpoteetilise stsenaariumi korral, mille puhul Venemaa keerab kinni kõik läänesuunalised gaasitarned, tõuseks gaasi hind Baltikumis pea 100 protsenti.

Juhul kui Venemaa lõpetaks kõik Euroopa suunas tehtavad gaasitarned, kannataks Ukraina (hinnatõus 200 ja rohkem protsenti) kõrval Euroopa riikidest kõige rohkem Soome, kus hinnad tõuseks üle 100 protsendi, kehvas seisus oleks Baltikumi (hinnatõus umbes 100 protsenti) kõrval ka Bulgaaria, Serbia, Rumeenia ja Horvaatia, kus hinnad tõuseks umbes 70 protsendi ümber.

DIW analüüsis ka teist, tõenäolisemat stsenaariumi, mille kohaselt lõpetab Venemaa gaasitarned läbi Ukraina, jättes teised läänesuunalised transiidikanalid siiski tööle.

Selle stsenaariumi järgi kannataks hinnatõusu poolest kõige rohkem Ungari, Rumeenia ja Horvaatia, kus gaasihinnad tõuseks üle 50 protsendi.

Raportiga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles