OECD: finantskriis suurendas ülekaalulisust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalulisus on probleemiks ka Eestis.
Ülekaalulisus on probleemiks ka Eestis. Foto: Liis Treimann

2008. aasta finantskriis on suurendanud rasvumist Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) 34 liikmesriigis, kelle elanike enamik on ülekaalulised, selgub teisipäeval avaldatud aruandest.

Maailma rikkamaid riike ühendavas organisatsioonis on ülekaalulisuse tase viimasel viiel aastal kasvanud, ehkki aeglasemalt kui varem.

«OECD riikides keskmiselt on iga viies laps ülekaaluline, kuid riikides nagu Kreeka, Itaalia, Sloveenia ja Ameerika Ühendriigid on seda iga kolmas,» seisab organisatsiooni avalduses.

Osa süüst lasub majanduskriisil, öeldakse raportis, sest kuna toidule on võimalik kulutada vähem raha, minnakse üle odavamale, kuid kaloririkkamale rämpstoidule.

Selgub, et USA-s kaasnes 2007.- 2009. aastani tööpuuduse tõusu iga protsendiga puu- ja aedvilja tarbimise 5,6-protsendine langus.

Ülekaalulisus toob omakorda kaasa rahalise ja tööjõukaotuse, sest sageli viib see diabeedi, südamehaiguste ja vähi tekkeni.

Tõsiselt ülekaalulised inimesed surevad kaheksa kuni 10 aastat varem kui normaalkaalus inimesed. Nende suremuse tase on sarnane suitsetajate omaga.

Paljudes riikides moodustavad ülekaalulisusest tingitud kulutused 1-3 protsenti kõigist tervishoiukulutustest, aga USA-s 5-10 protsenti.

Uuringu tulemusi esitletakse kolmapäeval Bulgaaria pealinnas Sofias Euroopa ülekaalulisuse kongressil.

Raporti kohaselt on ülekaalulise tase stabiilne Inglismaal, Itaalias ja USA-s, kuid Austraalias, Hispaanias, Kanadas, Mehhikos, Prantsusmaal ja Šveitsis on see tõusnud 2-3 protsendini.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) definitsiooni kohaselt on ülekaaluline inimene, kelle kehamassiindeks (kehakaal jagatud pikkuse ruuduga) on 30 või üle selle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles