Tööandjad: valijad nõudsid konkurentsivõimelist Euroopat

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tamsar.
Toomas Tamsar. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Euroopa tööandjate ühendus BUSINESSEUROPE, mille esindaja Eestis on Eesti Tööandjate Keskliit hinnangul peab Euroopa Liidu järgmise viie aasta suurim eesmärk olema Euroopa konkurentsivõime taastamine.

Konstruktiivsete euroopameelsete jõudude võit Euroopa Parlamendi valimistel kinnitab kodanike usku Euroopasse. See usk seab uuele europarlamendile aga ka kohustuse anda viie aasta pärast oma kodanikele üle parem ja võimekam Euroopa, leidsid tööandjad oma avalduses.

«Kuniks Euroopa on pühendunud sisekaemusele ja kriisist taastumisele, on Ameerika Ühendriigid ja Hiina pöördunud kiire arengu teele," selgitas Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Toomas Tamsar. «Ka eestimaalaste huvi on jõuda ükskord järele hoogsalt arenevale Euroopale, mitte lihtsalt poolel teel kohtuda selg ees allamäge vajuva vana ja väsinud Euroopaga.»

Kolm kriisieelset üliedukat aastakümmet on sügavalt juurutanud mugavuseuroopa illusiooni, märkis Tamsar. «Paljud Euroopa poliitilised jõud ja liikmesriigid kujutlevad mineviku põhjal, et saavad ka tulevikku sammuda ilma päris probleemidega tegelemata. Selline illusioon kipub levima Eestiski, jättes aga tähelepanuta kaks olulist asjaolu: esiteks, heaolukümnendid olid sõjajärgsete põlvkondade ränga töö ja loobumiste tulemus ning teiseks, selline Euroopa ei tule lähikümnenditel tagasi.»

«Ka Eestis tekkis kiire majanduskasvu aastail tunne, nagu oleks majanduskasv meile issandast antud ning meil on seetõttu voli tegeleda kõige muuga,» sõnas Tamsar. «Kui aga kasv on kängu jäänud, tuleb mõista et kasvu nimel peab pingutama, muidu ei kasva ka heaolu ega elujärg.»

Mitme liikmesriigi valimistulemused kinnitavad, et Euroopa idee eest välja astumine, Euroopa Liidu eeliste ja nn mitte-euroopa kõrge hinna selgitamine valijaskonnale tasub end selgelt ära. Samas on teistes riikides valijad selgelt väljendanud ka kasvavat Euroopa-skepsist. Europarlamendi uus koosseis peab andma head vastused ka nende valijate väljendatud muredele.

Uued, tõhusamad ja tulusamad töökohad ning sellest tulenev heaolu kasv on parim vastus paljude Euroopa kodanike väljendatud kahtlustele. Üleeuroopaline valimistulemus peegeldab valijate selget ootust tegeleta eeskätt just nimetatud probleemidega. See tähendab, et valijad on andnud Euroopa Liidu nõukogule ning uuele parlamendikoosseisule ülesande määrata tugev ja teovõimeline Euroopa Komisjon, kes suudab otsustavalt ja üksmeelselt seista Euroopa globaalse konkurentsivõime eest.

«Sajandi keskpaigaks pole maailma kaheksa suurima majanduse hulgas ilmselt ühtki Euroopa Liidu liikmesriiki. Meie valik on, kas lüüa üheskoos läbi või muutuda ükshaaval tähtsusetuks,» kommenteeris Tamsar. «Skeptikute senisest suurem häältesaaak kinnitab, et valijaile läheb Euroopa olemus üha rohkem korda. See tähendab, et debatt Euroopa idee üle peab muutuma märksa laiemaks, sest valijad ei nõustu Euroopa Liiduga mis elab iseette oma elu.»

Et Euroopa Liit suudaks end majanduslikult ja poliitiliselt maailmas taaskehtestada, tuleb koondada ka kõik jõupingutused, et jõutaks kiiresti vabakaubanduslepete sõlmimiseni Ameerika Ühendriikide ja Jaapaniga, samuti muuta ettevõtlusega alustamist ja sellega tegelemist Euroopas oluliselt soodsamaks. Liiga sageli teevad Euroopa Liidus lokkav bürokraatia, maksukoormus ning töösuhete vähene paindlikkus teevad liiga sageli töökohtade loomise Ameerikas või Aasias lihtsamaks kui Euroopas.

Europarlamendi Eesti kandidaatidele eelmisel nädalal saadetud pöördumises rõhutas tööandjate keskliit, et ainult konkurentsivõime saab kasvatada heaolu ning üksnes heaolu tagab ühiskonnale valikuvõimalused. Euroopa Liidu ees seisvad majanduslikud ja demograafilised väljakutsed selgelt vähendavad meie ees seisvaid valikuvõimalusi; vaid vaba, ülereguleerimata, turgu usaldav ja tõhus majandus saab heaolu ja valikuvõimalusi juurde luua. Kriisiaastad näitasid, et esmatähtis on Euroopa tööstuse maailmaareenile tagasi toomine, konkurentide pikad edusammud aga, et kasvu peab hoos hoidma digitaalsete tehnoloogiate jõuline juurutamine.

Eesti tööandjad panevad Eestist valitud saadikutele südamele teha järjekindlat selgitustööd e-ühiskonna eeliste ja võimaluste kohta.

«Meie, eestimaalased, teame et e-ühiskond toimib, on turvaline ja tõhus ning säästab määratult maksumaksjate aega ja raha. Kuni Euroopa Liit ei suhtle oma kodanikega võimalikest tõhusaimal ja kaasaegsemail viisil, on ta oma maksumaksjaid alt vedanud,» rõhutas Tamsar. Euroopa tööandjate ühenduse BUSINESSEUROPE'i uurimuse järgi peab 96% Euroopa äriliidritest digitaalsete tehnoloogiate süvajuurutamist Euroopa konkurentsivõime aluseks, kuid 2/3 neist usub, et kolme aasta pärast oleme selles maha jäänud nii USAst kui Hiinast.

Eesti Tööandjate Keskliit esindab 1500 Eesti tööandjat kokku enam kui 140 000 töökohaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles