Suursaadik püüab Hispaania noori Eestisse tööle tuua

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Hispaania suursaadik Eestis Álvaro de la Riva Guzmán de Frutos on juba kaks aastat pidanud läbirääkimisi ettevõtjate, sotsiaalministeeriumi ja töövahendusvõrgustiku EURESeg­a, et soodustada Hispaania töötute noorte Eestisse tööle tulemist.

Suursaadik rääkis alguses nii turismi- kui ka infotehnoloogiaettevõtjatega, kuid edasi liigutakse vaid viimastega, sest hotellides ja restoranides on palgad liiga väiksed, et hispaania noori Norra asemel siia meelitada.

Saadiku sõnul saavad noored Norras tänaval võileibu valmistades 3000 eurot kuus palka, rääkimata siis veel tipprestoranidest. Ettevõtjatega vesteldes selgus, et Eestis on selles sektoris palgad pigem 500–600 euro kandis kuus. Sellest aga saadiku sõnul ei piisa, vähemalt mitte siis, kui ettevõtjad ei ole nõus töötajate majutust kinni maksma. Ettevõtjad aga olid öelnud, et vajaksid selleks riigi tuge.

Eesti infotehnoloogiaettevõtetes on palgad aga rahvusvahelisel tasemel, kinnitas suursaadik, kelle sõnul saab Fits.me finantsdirektor siin sama palju palka, kui ta saaks Londonis. Teisalt koolitatakse Hispaanias hulgaliselt IT-insenere, kes lahkuvad tuhandete kaupa Euroopa riikidesse tööd otsima – näiteks Saksamaale, Austriasse või Hollandisse.

Suursaadiku hinnangul on Eesti tulevik just IT-sektor, mille kasv võib töötajate puudumise tõttu aga kängu jääda. Veel on oluline, et IT-sektor on Eestis sisuliselt ainus, kus on ingliskeelsed töökohad.

De la Riva Guzmán de Frutos ütles, et eestlastel on aeg hakata mõtlema, kuidas töötajate leidmise kitsaskohad kaotada, sest muidu kolib sektor mujale ja palkab töötajad sealt. «Need firmad ei pea Tallinnas töötama,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles