Estonian Air võib Bombardieri sissemaksest ilma jääda

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus Bombardier CRJ900 NextGen.
Uus Bombardier CRJ900 NextGen. Foto: Bombardier

Postimehe andmetel võib Estonian Air ilma jääda 12 miljoni dollari suurusest sissemaksest, mille firma on teinud kolme uue Bombardieri lennuki soetamiseks.



Postimehe andmetel seisab Bombardieri lennukite soetamise lepingus punkt, et kui tehingu eest ei tasuta kogu summat kindla aja jooksul, võib lennukite müüja ettemaksu endale jätta. Seega jääks Estonian Air ilma nii rahast kui ka uutest lennukitest.

Praeguseks ongi aeg Postimehe andmetel otsa saanud. Estonian Airi esindajad jäid aga eile teemat kommenteerides napisõnaliseks.

«Mul ei ole võimalust ega ka soovi seda teemat kommenteerida,» ütles Estonian Airi nõukogu liige Olev Schults, kelle sõnul on ettevõtte lepinguid ja kokkuleppeid puudutav info konfidentsiaalne.

Läbirääkimised venisid

Schults lisas, et niisuguste küsimuste puhul peaks vastuseid jagama ettevõtte juhtkond. Ka Estonian Airi teine nõukogu liige Heldur Meerits ei soovinud teemat kommenteerida ning soovitas küsimusega pöörduda tegevjuhtkonna poole.

Puhkusel viibivalt Estonian Airi presidendilt Andrus Aljaselt ei õnnestunud eile kommentaare saada. Küll ütles ettevõtte avalike suhete juht Ilona Eskelinen, et läbirääkimised Kanada lennukitootja Bombardieriga käivad ning lõplikku kokkulepet tehingu osas pole veel saavutatud.

Seda, kas on siiski ka oht, et Estonian Air võib ilma jääda nii 12 miljoni dollari suurusest sissemaksest (praeguse kursiga 152 miljonit krooni) kui ka lennukitest, ettevõtte avalike suhete juht öelda ei osanud.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja Rasmus Ruuda tõdes, et läbirääkimised Estonian Airi ja Bombardieri vahel on veninud arvatust pikemaks.

Said allahindlust

Samas ei uskunud Ruuda, et Estonian Air lennukite eest tehtud kopsakast sissemaksest ilma jääb.

Postimees on varem kirjutanud, et Bombardierilt ostetavatele CRJ900 NextGen lennukitele kulutab Estonian Air kuni miljard krooni. Estonian Airi juht Andrus Aljas on öelnud, et ühe lennuki hind on ligi 370 miljonit krooni, kuid firmajuhi kinnitusel sai Estonian Air omajagu allahindlust.

Esialgse plaani kohaselt pidi Estonian Air uued Bombardieri lennukid oma lennukiparki lisama juba 2009. aastal. CRJ900 lennukid on tänapäevased, keskkonnasäästlikud ja väiksema kulutasemega kui teised sama suured lennukid.

Uued lennukid

•    Bombardier CRJ900 NextGen

•    Kiirus 882 km/h

•    Lennukaugus 3070 kilomeetrit

•    Maksimaalne lennukõrgus 12 500 meetrit

•    Istekohti kuni 90

•    Lennuki pikkus on 36,2 meetrit, tiibade ulatus 24,85 meetrit

•    Mootorid: 2 General Electric CR34-8C5 reaktiiv

Allikas: Estonian Air

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles