Hiina ja Venemaa: parimad vaenlased

Urho Meister
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Proosit!
Proosit! Foto: SPUTNIK/REUTERS

Kommenteerides Hiina ja Venemaa vahel sõlmitud strateegilist gaasilepet, mis enam kui kümnend kestnud läbirääkimistele vaatamata alles Vladimir Putini Pekingi-visiidi viimastel pingelistel minutitel allkirjad sai, rõhutab Briti majandusajakiri The Economist Aasia hiiglase jõupositsiooni Kremli suhtes.

Esiteks on Hiina jaoks lisaks Venemaale saadaval ka Austraalias ja Kesk-Aasias kasutusele tulevad gaasivarud. Ja sel ajal kui Hiina globaalne võim on tõusuteel, käib Venemaa alla – vohava korruptsiooni ja lootusetult loodusvaradekeskse majanduse tõttu.

Hiina valitsus ootab, et Kreml seda ajaloolist nihet ka tunnistaks – retsept «kahepajatoiduks» hiinlaste kannatamatusest ja venelaste vimmast. Kaks naabrit on küll üksmeelselt Ameerika vastu, kuid vajavad siiski USA turgu ja jänkide stabiliseerivat mõju.

Mõju pärast Kesk-Aasias käib Hiina ja Venemaa vahel aga kähmlus. Ning nende pikk ühine piir tekitab pideva usaldamatuse atmosfääri – Vene poolel on ülihõredalt elanikke ja lademetena loodusvarasid. Hiina pool pakatab inimestest.

See seletab, miks paljud Vene taktikalised tuumarelvad Hiinale on sihitud.

Pikemas perspektiivis on Venemaa ja Hiina tüli täpselt sama tõenäoline kui kindel liit. Ja esimene oleks veelgi ebameeldivam väljavaade kui teine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles