Maailmas on puhkenud kiirrongibuum

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa ja Prantsusmaa kiirrongid Pariisi raudteejaamas.
Saksamaa ja Prantsusmaa kiirrongid Pariisi raudteejaamas. Foto: CHARLES PLATIAU/Reuters

Maailmas on konkreetsed plaanid 16 400 kilomeetri kiirongiteede ehitamiseks, mis tähendab, et järgmise 15 aastaga investeeritakse ainuüksi raudteetaristusse 15,7 miljardit eurot aastas, kirjutab Dagens Industri viitega Maailmapanga andmetele.

Raudteekilomeetri ehitamine läheb panga hinnangul maksma 14,3 miljonit eurot.

Seoses kiirrongide kasvanud kiirusega suudavad nad kuni 100-kilomeetristel lõikudel edukalt konkureerida lennukiga ja see tähendab raudteele uut kuldaega.

Euroopas on valitsused kavandanud ehitada 10 aastaga 8300 kilomeetrit kiirrongiteid. Praegu on ehitamisel 2600 kilomeetrit kiirrongiteid.

Näiteks Londoni-Birminghami liinil hakkab rong sõitma 360 kilomeetrit tunnis ja 200 kilomeetri läbimiseks kulub 49 minutit.

Hiinas käib kiirrongiteede väljaehitamine 20 000 kilomeetri pikkuseks. Ja Türgi tahab kiirrongiteed 10 aastaga kuuekordistada ehk pikendada 2800-kilomeetriseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles