Selgus aasta ettevõtlusõpetaja 2014

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas kohtus õpilasfirmadega.
Peaminister Taavi Rõivas kohtus õpilasfirmadega. Foto: Junior Achievement Eesti

Eesti õpilasfirmade võistluse finalistid, kokku 60 koolinoort, käisid eile Stenbocki majas peaminister Taavi Rõivase vastuvõtul. Lisaks andis peaminister üle ka Aasta Ettevõtlusõpetaja 2014 tiitli, mille pälvis pikaaegne õpilasfirmade juhendaja, Ene Saar, Tallinna Reaalkoolist ja Aasta Mentor 2014 tiitli, mille pälvis meditisiiniettevõtja Indrek Kask.

Peaminister Taavi Rõivas, kes on ka ise õpilasfirma programmi vilistlane, kutsus üles noori unistama suurelt ning lisas, et pärast tunnustus peaministrilt ei tasu kohe kindlasti loorberitele puhkama jääda – pigem tuleks suhtuda sellesse kui alles algusesse, kust edasi minna veel pikk tee. Eesti suurimaks eesmärgiks nimetas ta seda, et siin elavad inimesed oleks õnnelikud ning just sel põhjusel julgustas ta noori ise endast kõike andma ja õnne poole püüdlema.

2013/2014 õppeaastal osales Junior Achievementi õpilasfirmade programmis kokku üle 200 õpilasfirma ning umbes tuhat noort üle Eesti. Noored valmistasid kooliaasta jooksul mitmeid erinevaid. põnevaid ning kasulikke tooteid, suutes neid ka väga edukalt müüa. Aprillis toimunud Eesti õpilasfirmade võistlusel pälvis 16 firma seast esikoha Õismäe Vene Lütseumi õpilasfirma DK koolitus, kes pakuvad koolitusi suhtlemisraskustega noortele.

Aasta Ettevõtlusõpetaja tiitli pälvinud Ene Saar Tallinna Reaalkoolist on õpilasfirmasid juhendanud mitmeid aastaid. Sel aastal juhendas ta Eesti Õpilasfirmade võistlustel kolmanda koha saanud õpilasfirmat Sants. Lisaks teoreetilisele õppele klassitundides on ta kaasanud õppetöösse ka mitmeid äri-inimesi. Seeläbi on Ene Saare täiendanud noorte vaid muidu teoreetilisi kooliteadmisi ka praktilise kogemusega.

Aasta Mentori tiitli saanud meditisiini ja digitervise valdkonna ettevõtja Indrek Kase kohta on ta õpilased öelnud, et ta on särasilmil valmis panustama noortesse ja nende tulevikku. Ta on positiivne, motiveeriv, järjepidev, ergutades noori sihikindlalt tegutsema oma ettevõtmiste nimel. Ta aitab leida näiliselt võimatutes olukordades geniaalselt lihtsad lahendused ja juhendab noori koolitundide vahepealsetel aegadel Facebook´i ja meili teel, lausa «sunnib» noori oma mugavustsoonist välja astuma.

Õpilasfirmade programmi on Eestis üle 20 aasta korraldanud junior achievement eesti. See võimaldab noortel saada reaalse ettevõtluskogemus minimaalse riskiga. Sellist kogemust väärtustavad üha enam ka erinevad eesti ettevõtjad - aastaid on õpilasfirma programmi peatoetajaks Swedbank.

Eesti õpilasfirmade kõrge tase on tuntud üle euroopa - iga-aastasel euroopa õpilasfirmade võistlustel on eesti viimase kümme aasta jooksul saanud lausa viis korda esikolmikusse. See on parim tulemus üle terve euroopa.
Juba kahe kuu pärast toimub taaskord Euroopa õpilasfirmade võistlus. Esmakordselt korraldab selle Tallinnas Junior Achievement Eesti. Tegemist on 25. juubelivõistlusega ning läbi aegade suurima Euroopa võistlusega – kohale saabuvad 38 Euroopa riigi parimad õpilasfirmad. Omadele kaasa elada ning Euroopa parimaid vaada saab 24. juulil Viru keskuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles