3 põhjust, miks inimene oma tööandjat petab

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööandjate petmine on küllalt sage nähtus.
Tööandjate petmine on küllalt sage nähtus. Foto: SCANPIX

Audiitorfirma KPMG Baltics Forensic teenuste nõustaja Anu Ahas-Saaron tõi välja tööandja petmise kolm tähtsat faktorit.

Need on Ahas-Saaroni sõnul võimalus, motiiv ja põhjendus:

• Võimalus tekib peamiselt nõrga sisekontrolli tõttu, mis loob olukorra, kus pettur usub oma edusse. Vältimaks pettuse kavatsemist juba eos peavad organisatsioonid panustama ennetavatesse meetmetesse, et tõhustada riskijuhtimissüsteemi.

• Pettuse motiiviks on tavaliselt rahaline kitsikus, mis on tingitud kas petturi pillavast elustiilist või erinevusest teenitud tasu ja võetud kohustuste vahel. Ka võib pettusele viia soov näidata ennast tegelikkusest paremana või lihtsalt tavaline ahnus.

• Põhjendusena leiab pettur endale oma sisedialoogis õigustuse. Ta veenab ennast näiteks, et tööandja on talle selle tasu võlgu.

KPMG läbiviidud uuringud näitavad, et enamikel juhtudel sooritavad petturid oma teo enda tööandja vastu ning osa neist kaasab välise osaleja. Sageli ei hoia pettureid tagasi pikk tööstaaž ettevõttes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles