Arumäe: keskmine palga kasv ei aeglustu järgmistes kvartalites

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe
SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe Foto: Liis Treimann

SEB panga majandusanalüütiku Ruta Arumäe sõnul järgmistes kvartalites keskmise palga tõus märgatavalt ei aeglustu.

«Märgatavat palgakasvu aeglutumist pole toimunud ning oodatavalt saabki see ka järgnevates kvartalites olema üsna vähemärgatav. Palgakasv on muutunud sektoriti ühtlasemaks. Erinevalt eelmisest kvartalist pole enam sektoreid, kus palk langeks, ega ka väga kiirelt palku suurendanud sektoreid, palgakasv on koondunud rohkem keskmise palga ümbrusesse,» ütles Arumäe BNS-ile.

«Vaatamata kiirele palgakasvule ei tundu see praegu ekspordi konkurentsivõimet kahjustavat. Ekspordihinnad on jätkuvalt languses. Ekspordi konkurentsivõimet parandatakse praegu pigem hõive vähendamise ning efektiivsuse suurendamise kaudu,» rääkis Arumäe.

«Riigi rahandusele tähendab see jätkuvalt head maksulaekumist, senikaua kuni palgad kasvavad ning tarbimine suureneb,» lisas ta.

«Kuna inflatsioon on langenud nullilähedaseks, kasvas reaalpalk kiireimas tempos pärast kriisi, tervelt 7,1 protsenti. See on juba selles suurusjärgus, mis oli majanduse stabiilselt kiire kasvu aegadel. Tarbijate ostujõud seega paranes küll päris märgatavalt. Samas, selleks, et palku jätkuvalt kiirelt tõsta, vähenes samal ajal mõnedes sektorites tööhõive,» sõnas Arumäe.

«Nii et vähem inimesi sai sellest palgatõusust osa kui varem. Sisetarbimisele on see mõju samuti kahetine – pärituul palkade poolelt ja vastutuul hõive poolelt. Seetõttu kasvaski sisetarbimine esimeses kvartalis umbes samas tempos kui varem. Edaspidistes kvartalites jääb sisetarbimisele pärituult veidi vähemaks ning vastutuul veidi tugevneb. Kokkuvõttes eratarbimise kasv oodatavalt aeglustub, kuid vähesel määral,» lisas ta.

Statistikaameti andmetel oli keskmine brutokuupalk 2014. aasta esimeses kvartalis 966 eurot ja brutotunnipalk 6,02 eurot, 2013. aasta esimese kvartaliga võrreldes tõusis keskmine brutokuupalk 7,3 protsenti ja brutotunnipalk 6,9 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles